Četvero Paljana u timu za EYOF

0

Austrija i Lihtenštajn biće domaćini zimskog EYOF-a za 2015. godinu. Na Olimpijskom festivalu mladih, nastupiće četvero Paljana: Stefan Anić, Boris Škipina, Sara Mumović i Teodora Đukić, zajedno sa Emirom Lokmićem, Šejlom Merdanović (skijanje), i Almom Šehić (umjetničko klizanje).

Stefan Anić će nastupiti u skijaškom trčanju. Inače, takmičenja u skijaškom trčanju održaće se u Lihtenštajnu, u mjestu Steg. Sedamnaestogodišnji Stefan pred polazak u Monferat nema velike ambicije, ali je siguran u to da će dati sve od sebe, kako bi Bosnu i Hercegovinu predstavio na najbolji način.

– Zadovoljan sam određenim pripremama u Sloveniji, koje smo odradili najbolje što smo mogli, u odnosu na naše mogućnosti. Potrudiću se da se predstavim na najbolji mogući način, a time i ostvarim dobar rezultat za Bosnu i Hercegovinu. Posebno bih istakao i moju najveću podršku, pored mojih trenera, a to su moj klupski kolega Mladen Plakalović, i trener Dragan Jeftović, rekao je za Sportdc.net, Stefan Anić.

Dvije predstavnice Pala u ženskoj konkurenciji, Teodora Đukić i Sara Mumović, nastupiće u ski trčanju i biatlonu. Baš kao i njen kolega Stefan Anić, i Teodora ističe da joj je cilj da za sebe i Bosnu i Hercegovinu ostvari što bolji plasman.

– Prvi put nastupam na takmičenju ovog tipa. Finalne pripreme su održane u Sloveniji i bile su veoma kvalitetne, uz manje probleme koje smo imali sa municijom i snijegom. Potrudiću se da svoju državu predstavim u što boljem svijetlu. Daću sve od sebe da sprint završim što bolje plasirana i tako se kvalifikujem za „potjeru“, kazala je za naš portal, Teodora Đukić.

Šesnaestogodišnji Boris Škipina predstavljaće Bosnu i Hercegovinu u biatlonu. Jedan od najperspektivnijih sportista grada Istočnog Sarajeva dijeli mišljenje svojih kolega.

– Iako smo imali problema sa snijegom i municijom za vrijeme našeg boravka u slovenskoj Pokljuki, uspjeli smo odraditi pripreme na najbolji mogući način. Nastupiću u disciplini Sprint na 7.5 kilometara i potrudiću se da se plasiram u „potjeru“ na 10 kilometara. Daću sve od sebe da državu predstavim najbolje što mogu i opravdam svoj nastup na EYOF-u sa što boljim rezultatom, rekao je Boris Škipina.

Ono što je svakako razočaravajuće jeste da nadležni organi ponovo nisu obratili pažnju na naše mlade sportiste i olimpijce. Kako ističe direktor sporta, pri Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine Said Fazlagić, u raspodjeli sredstava ponovo se za njih nije našlo mjesto, pa su i ove pripreme kao i put na EYOF plaćali vlastitim sredstvima.

– Ove godine nas očekuju Montafon, Tbilisi, Baku i Mediteranske igre u Pescari, a tužno je da je donesena odluka Ministarstva civilnih poslova gdje i ovaj put nismo dobili niti jednu marku. Mi smo, unatoč finansijskim problemima, uspjeli organizovati tim, nabaviti im opremu i dati novac za pripreme. U Austriju krećemo 24. januara i to vlastitim automobilima, jer nismo imali novca za avion, kazao je direktor za sport, međunarodne poslove i projekte u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, Said Fazlagić.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na EYOF ide 24. januara, a zimski olimpijski festival mladih trajaće 25. do 30. januara.

(www.palelive.com / Sportdc.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare