Čajničko biser Vrelo

0

ČAJNIČE– Izvor Vrelo u podnožju planine Cicelj na području opštine Čajniče predstavlja prirodnu baštinu ovoga mjesta, po kojem je i dobilo ime.
Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević priča da je oko ovog izvora hladne planinske vode izgrađena prva varoš koju mještani nazvaše Čajniče, što znači „dobra voda“.

Prema njegovim riječima, vjekovima su Čajničani i putnici koji su tu prolazili pili vodu sa izvora.

„U Čajniču je sve vezano za Vrelo. Kao što se tjelesno gasila žeđ, na ovom hladnjikavom izvoru, tako su se duhovno Čajničani i hodočasnici napajali sa živonosnog izvora pred Čudotvornom ikonom Majke Božije – Čajničke Krasnice“, kaže prota Vasiljević.

On napominje da sveštenici osveštavaju vodu sa ovog izvora i dijele je vjernicima kao svetu vodicu koju oni nose u sve krajeve svijeta i koriste je za zdravlje.

Prota Vasiljević podsjeća da su kroz Čajniče prolazili karavani, a da su na Vrelu zastajali da se okrijepe, umiju hladnom vodom i napoje umorne konje.

Mještanin Vitko Dačević tvrdi da se zbog tih putnika i pojavila potreba da se grade objekti za odmor ljudi i zaprege, a da je poslije počela gradnja dućana, kuća i drugih objekata.

Dačević napominje da je Čajniče i nastalo zahvaljujući ovom izvorištu kvalitetne vode za piće.

On ukazuje na postojanje originalnih zapisa iz vremena Austrougarske monarhije da je voda čajničkog Vrela bila najkvalitetnija i najzdravija voda u njenim tadašnjim granicama.

Izvor Vrelo i danas je prirodna baština i ponos svih građana Čajniča. Voda se sa ovog izvorišta strmim kanjonom od sto metara dužine uliva u rijeku Janjinu, a tako i u vode Drinskog sliva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare