Čajnička krasnica – zaštitnica grada više od četiri vijeka

0
crkva Čajniče - Čajnička Krasnica ikona

ČAJNIČE – Crkva u Čajniču, u kojoj se čuva čudotvorna ikona Čajnička Krasnica vijekovima proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu kao svoju hramovnu slavu, a ove godine navršava se 525 godina od prvog pisanog pomena stare kamene crkve u ovom gradu, rekao je protojerej- stavrofor Momir Vasiljević.

Arhitektura male kamene crkve je jednostavna, ali je karakteristična po tome što je ukopana u zemlju i okrenuta u pravcu jug-sjever, a ulaz u crkvu je sa istočne strane. U ovoj crkvi je čudotvorna ikona Majke Božije – Čajnička Krasnica boravila 270 godina.

Prema riječima protojereja Vasiljevića, kada su Čajničani vidjeli koliko vjernog naroda dolazi na molitvu i poklonjenje Krasnici da od nje zatraže pomoć, počeli su 1857. godine gradnju nove crkve.

„Gradnja je završena u rekordnom roku 1863. godine i Čajnička Krasnica prenesena je u novu crkvu na svečani tron. Krasnica je zaštitnica i pokroviteljica Čajniča već 423 godine“, kaže protojerej Vasiljević.

On je dodao da su i nova i stara crkva razorene u Drugom svjetskom ratu. Stara crkva je obnovljena 1946. godine jer ju je bilo lakše obnoviti. Obnovu nove crkve počeo je iguman Vasilije Domanović i u potpunosti je obnovio od 1957. do 1959. godine.

„Na uzvišenju iznad crkve dominira Protin konak koji je 1937. godine sazidao prota Jovan Jovanović. Konak je u potpunosti obnovljen sa predivno uređenim trgom ispred konaka“, rekao je protojerej Vasiljević.

Veliku Gospojinu kao krsnu slavu obilježava i opština Čajniče.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare