Brankica Damjanović predstavila pet knjiga

0

ZVORNIK – Novinar i književnik Brankica Damjanović iz Beograda predstavila je večeras u Zvorniku svojih pet knjiga i najavila uskoro izlazak još dvije.

Predstavila je knjige Mučenje jezika“, „Natura sanat“, „Moj sin Jovan“, „Dobro je…“ i „Ne bih ovo mogla bez tebe“.

Damjanovićeva je istakla da je knjiga „Mučenje jezika“ nastala u Pirotu, nakon što je iz Prištine, gdje se rodila i radila do svoje 28. godine života na „TV Prištini“, izbjegla i protiv svoje volje napustila rodno mjesto.

Ona je rekla da je knjiga „Moj sin Jovan“ poklon njenom sinu za punoljetstvo.

„Završila sam još dvije knjige, koje će uskoro izaći iz štampe. ‘Rukopis moga brata’ kojom se završava trilogija kratkih priča sa Fejsbuka, jer je zapravo sve počela sa pričama na ovoj društvenoj mreži, kao i knjigu ‘Kći'“, rekla je Damjanovićeva.

Ona je dodala da je knjigu „Kći“ posvetila svojoj kćerki. „Ta knjiga kao potku ima njenu ličnost, ali se više bavi onim što ja zovem budnim roditeljstvom. To je toliko važno iz razloga što smo upućeni na mobilne telefone, tablete, računare, svi smo u tom nekom virtuelnom svijetu, a naša djeca su pored nas, pa sam htjela da pokažem koliko je važno razgovarati sa djecom, biti tu sa njima, ne samo fizički nego na svaki način“, rekla je Damjanovićeva.

Podsjećajući da su sve knjige tematski različite, Damjanovićeva je rekla da je, kao novinar infomative, radila i priloge i o zdravom životu, što je rezultiralo i nastankom knjige „Natura sanat“, ili „Priroda liječi“.

Ističući da je prije pet godina napustila novinarstvo i posvetila se pisanju na „drugi način“, ona je rekla da je i dalje, kao novinar, zainteresovana za svijet oko sebe.

Damjanovićeva je rekla da trenutno živi i stvara u Beogradu, ali da ima utisak da neće možda tu dugo ostati.

„Kad vas jednom ‘isčupaju’, kada više ne živite u svom zavičaju, nije važno gdje ste, jer sebe sa sobom nosite. Sada kada nije važno gdje sam, ako već nisam tamo gdje su grobovi mojih roditelja, gdje sam rođena, onda mi je svejedno gdje sam. Ako je nešto dobro i ako išta može da bude dobro u tome kada ste izbjeglica, onda je to da naučite da ste građanin svijeta“, rekla je Damjanovićeva.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da autor ovih knjiga govori o dobru, da se ljudi nadaju dobru i da čuvaju dobro, jer uvijek može biti gore.

„U ovim vremenima potrebno je da se družimo, da razgovaramo, a to je najljepše uz knjigu. Knjige nas uče, na neki način daju nam duhovnost i smisao vječnog, što potvrđuju i knjige autora Brankice Damjanović“, rekao je Perić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare