Sladojević: Potrebna veća pažnja dnevnim centrima I djeci sa smetnjama

0

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je da resorno ministarstvo priprema desetogodišnju strategiju za unapređenje položaja lica sa invaliditetom i gdje će se veća pažnja posvetiti dnevnim centrima i djeci sa smetnjama u razvoju.

“To je obaveza i institucija i nadležnih vlasti, nevladinih organizacija, ali i svakog člana našeg društva i želimo da razvijemo senzibilitet sa privatnim sektorom, koji mogu puno da pomognu”, istakla je ona prilikom posjete Dnevnom centru Udruženja za pomoć djeci i omladini sa smetnjama u razvoju “Sunce”, povodom obilježavanja Međunarodnog dana lica sa invaliditetom 3. decembra.

Ona je pozvala sve privredne subjekte i privatnike da podrže ovakva udruženja i dnevne boravke jer to mnogo znači i djeci i njihovim porodicama.

Sladojevićeva je istakla da su došli u “Sunce” jer su oni veoma uspješna organizacija i udruženje roditelja koji su formirali ovakav način dnevnog boravka za djecu sa smetnjama u razvoju, koje utiče na njihovu socijalizaciju, osposobljavanje, korištenje ostalih funkcija njihovih mogućnosti, razonodu.

“Slave 17. rođendan, što je dug period, a obično se dešavalo da se dnevni centri otvaraju i zatvaraju usljed nedostatka novca, što ovdje nije slučaj”, rekla je ona i zahvalila se radnicima u “Suncu” i roditeljima koji su bili uporni da ovaj dnevni boravak ostane za djecu.

Sladojevićeva je naglasila da je u “Suncu” oko 20 korisnika ovog dnevnog boravka koji imaju podršku opštine Pale.

Sladojevićeva se zahvalila i na medalji dobrodošlice koju su izradila djeca u “Suncu” i poklanjaju ih svima koji ih posjete.

Predsjednik Udruženja “Sunce” Milenko Vujinović zahvalio je na posjeti predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

On je naglasio da su razgovarali o strategiji za unapređenje položaja lica sa invaliditetom. Dosadašnje strategije su, kaže, bile veoma loše i malo toga je iz njih realizovano.

Prema njegovim riječima, najveći problemi su nedostatak materijalnih sredstava, a zakoni koji se stalno mijenjaju ne vode računa da postoje osobe sa invaliditetom.

“Svi zakoni su napravljeni podjednako za sve, a nema veće diskriminacije nego kada radite po sistemu za sve jednako. Znamo da u društvu ne mogu svi biti jednaki i da mora biti razlika po raznim osnovama”, kazao je on.

Korisnik dnevnog boravka Boris Vujinović rekao je da često dolazi u “Sunce” gdje mu je lijepo jer se druže, igraju i crtaju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments