Otvorena izložba Pedagoškog muzeja iz Beograda

0

VIŠEGRAD – U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je otvorena izložba „Selekcija akvizije“ Pedagoškog muzeja iz Beograda, povodom 120 godina postojanja muzeja.
Direktor Pedagoškog muzeja Božidar Zejak rekao je da je ova izložba štampani muzej, muzej u malom, koja uz odabrane fotografije koje prikazuju učenike i učitelje osnovnih i srednjih škola, đačke knjižice predstavlja zalaganje Pedagoškog muzeja za odbranu srpskog duhovnog i nacionalnog bića.

„Namera nam je da se srpsko školstvo i tradicija ne zaboravi i mi se moramo dostojanstvenije ophoditi prema prošlosti i da razumemo šta su naše kulturne i tradicionalne vrednosti“, rekao je Zejak.

On je istakao da sadašnje vrijeme ne poštuje ono što su nacionalne i kulturne vrijednosti, a Pedagoški muzej radi na očuvanju toga kako bi buduće generacije znale svoju kulturu.

Zejak je napomenuo da je Pedagoški muzej jedinstvena ustanova kulture na Balkanu, koja postoji 120 godina zbog čuvanja i prezentovanja pedagoških svjedočanstava.

„Muzej je za to vreme oživljavao sve ono što je lepo od srpske tradicije, a pre svega bio je čuvar srpskog nacionalnog bića. Pedagoški muzej danas broji više od 50.000 eksponata, svrstanih u četiri velike zbirke“, rekao je Zejak.

U okviru izložbe prikazan je dokumentarni film o Pedagoškom muzeju o temi razvoja srpskog školstva, čiji je autor Miloš Milošević.

„Muzej iz Beograda je institucija koja se bavi prikupljanjem pedagoških sredstava i bilježi istoriju školstva“, istakao je Milošević.

On je dodao da je film prikazan u Beogradu, Temišvaru, Budimpešti, Beču i Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare