Božidar Savić

0
Božidar (Stanišin) Savić je bio starješina Sokolskog društva Pale od 1932. godine.

Božidar Savić je rođen u Sarajevu 1891. godine, gdje je i završio srednju građansku školu. Poslije toga (1911.) odlazi u Berlin na studije Visoke socijalističke škole. Od 1919. do 1921. godine bio je glavni urednik lista „Borba“, glasnika radnika i namještenika, čije je sjedište bilo u Sarajevu. Zatim je bio službenik Poljoprivredne zaklade. Zajedno sa porodicom stanuje na Kalovitim Brdima, a na posao odlazi svaki dan u Sarajevo.

Božidar je zamijenio Rista Dodera na mjestu starješine Sokolskog društva Pale 1932. godine. Ostao je zapamćen kao veoma radan, izvanredan organizator, dobar starješina, pravičan, preduzimljiv. U vrijeme kada je bio starješina, Paljanski sokoli su učestvovali na svim smotrama.

Božidar Savić sa poznatim Paljanima toga vremena

Soko je uspio da organizuje prvu Zdravstvenu zadrugu u BiH (a postoje indicije da je bila čak i prva u Kraljevini Jugoslaviji), koja je bila uzor drugima. Soko preduzima organizaciju izložbi poljoprivrednih proizvoda, ženskih ručnih radova, održavanja raznih predavanja o sadnji voća, gajenju stoke, o održavanju lične higijene. To je bio pravi točak zamajac svih poduhvata u Palama.

Božidar je započeo gradnju Sokolskog doma za prednjake i djecu na Ovčanicama.

Seli se sa porodicom za Sarajevo 1936. godine, ali nastavlja aktivnost kao sekretar u Sokolskoj župi. Umro je u rodnom gradu 1966. godine.

Božidar Savić sa Sokolovima, početkom tridesetih godina prošlog vijeka

 

Pročitati još: Sokolski pokret u Palama

(www.palelive.com / Tekst Mojsije Đerković)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare