Narodni heroj Mihajlo Čvoro

0

Mihajlo Čvoro je narodni heroj rođen 1904. godine (1907. prema nekim izvorima) u selu Miošići iznad Prače kod Pala. Za razliku od Milana Simovića koji je narodim herojem proglašen među prvim borcima NOV i POJ, već u toku ratnih borbi 6. novembra 1942. godine, Mihajlo Čvoro je za narodnog heroja proglašen Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine.

Mihajlo zbog siromaštva nije imao mogućnost da se školuje, uprkos ljubavi prema knjigama, pa je sam naučio čitati i pisati. Kao i svi drugi stanovnici okolnih sela Mihajlo se bavio zemljoradnjom. Naučio je i tesarski zanat pa se bavio i tesarskim poslovima, izgradnjom kuća od kojih je izdržavao porodicu.

Narodnooslobodilačkom pokretu priključio se jula 1941. godine. Sa sobom je poveo više ustanika iz njegovog i okolnih sela. Prilikom formiranja partizanskih grupa, bio je postavljen za komandira voda, koji je dobio naziv „Čvorski vod“, jer su se skoro svih borci u tom vodu prezivali Čvoro. Kad je vod narastao, formirana je Čvorska četa, a poslije je nosila naziv Prva pračanska četa, čiji je komandir bio Mihajlo. U martu 1942. godine, Mihajlo je bio postavljen za zamenika komandanta Pračanskog bataljona Romanijskog partizanskog odreda.

Pod njegovom komandom, Čvorski vod je odmah poslije formiranja izvršio uspješne akcije oko Prače, Sočica, Han Pijeska i na pruzi Sarajevo – Višegrad. Kad su jedinice Romanijskog partizanskog odreda izvršile napad na Rogaticu, Mihajilo je sa svojom četom napao kod Podgraba, na pruzi Sarajevo – Višegrad, kolonu domobrana, koji su išli u pomoć garnizonu u opkoljenoj Rogatici i poslije borbi koje su trajale cijeli dan, zaustavio njihovo nadiranje. U borbi na Prutinama, gdje je ubijeno 200 ustaša, Mihajilo je uspio da zarobi top, ali je u toj borbi bio ranjen, pa je prebačen u bolnicu.

Nakon izlaska iz partizanske bolnice, komandovao je svojom četom u borbama protiv Nijemaca, 12. i 13. januara 1942. godine, na Romaniji. Nijemci nisu uspjeli da probiju front njegove čete, ali je Mihajlo bio ponovo ranjen i prebačen u bolnicu Prve proleterske brigade.

Za člana Komunističke partije Jugoslavije primljen je 25. decembra 1941. godine.

Mihajlo je poginuo 5. septembra 1942. godine u sukobu sa četnicima dok je po direktivi KPJ, vršio dužnost društveno-političkog radnika na terenu Miošića i Prače. Naime, četnici su, u namjeri da ga ubiju, došli u njegovo mjesto kao da su partizani. Kada su se s njim sreli, uperili su puške u partizansku grupu s kojom je bio Mihajilo, i pozvali ih na predaju. „Zar vama da se predam“, uzviknuo je Mihajilo i podigao pušku. Ali, pao je pokošen četničkim mitraljezom. Bio je jedan od najhrabrijih boraca iz njegovog sela, iz kojeg je poginulo dvadeset osam partizana.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Danas u Palama u znak sjećanja na ovog narodnog heroja, pored zajedničke grobnice poginulih vojnika i civila u Drugom svjetskom ratu, stoji spomenik narodnom heroju Mihajlu Čvoru. Za razliku od drugih heroja Prvog i Drugog svjetskog rata, Mihajlo Čvoro nema svoju ulicu u Palama.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare