Bošnjaci spriječili brisanje riječi „Genocid“ na spomeniku

0

VIŠEGRAD – Grupa Bošnjaka, predvođena predsjednikom Udruženja „Žene žrtve rata“ Bakirom Hasečić, spriječila je danas urbanističko-građevinskog inspektora LJiljanu Ćiković i radnike komunalnog preduzeća da, u skladu sa zaključkom inspekcije, izbrišu riječ „genocid“ na bespravno podignutom spomeniku na muslimanskom groblju na Stražištu u Višegradu.

Bošnjaci su crvenom i žutom trakom ogradili ulaz u groblje i poručili da niko u njega ne smije ući osim porodica sahranjenih. Najglasnija je bila Hasečićeva, koja je rekla da nema prilaza groblju, niti dolaska do spomenika.

Predsjednik Medžilsa islamske zajednice u Višegradu Bilal Memišević rekao je da se mora postići kompromis u ovom slučaju i da se ne smije primijeniti nikakva sila.

Slična situacija ponovila se danas i pred kućom vlasništvo Sumbule Zebe u bivšoj Pionirskoj ulici, gdje je i prvostepeni i drugostepeni inspekcijski organ donio zaključak da se „uklone bespravno izvedeni građevinski radovi i uspostavi prvobitno stanje“.

Iako je ova kuća, u kojoj je navodno izvršen zločin u ratu, u fazi eksproprijacije zbog izgradnje puta za naselje Glavica, grupa Bošnjaka ju je, i pored zabrane, bez ikakvih građevinskih i drugih dozvola obnovila.

Urbanističko-građevinski inspektor LJiljana Ćiković kaže da se i u ovom slučaju mora poštovati Zakon o građenju Republike Srpske i da se, prije početka radova, pribave sve potrebne dozvole i saglasnosti.

„Nezamislivo je da smo onemogućeni da uradimo svoj posao iako je zakon na našoj strani“, rekla je Ćikovićeva.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković podsjetio je da je i opštinski parlament sa 22 glasa „za“ izglasao da natpis „genocid“ ne odgovara istini i da je uvredljiv za srpski narod, pa ga treba izbrisati.

„Ovdje Bošnjaci nastoje da manipulišu i jednim i drugim slučajem i da iskažu samovolju ignorisanjem zakona i institucija Republike Srpske“, rekao je Mišković.

On je naveo da je o ovome razgovarao i sa bošnjačkim predstavnicima i vjerskim službenicima, izrazivši nadu da će se, uz pomoć OHR-a, iznaći prihvatiljivo rješenje za obje strane.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare