Blagodatni oganj stigao u hramove

0

VIŠEGRAD – U hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu, noćas u 2.00 časa dočekan je blagodatni oganj iz Jerusalima, u prisustvu velikog broja vjernika.
Dočeku Blagodatnog ognja prethodila je litija koja je na čelu sa barjacima i ikonama tri puta obišla oko hrama.


Potom je služena sveta liturgija, pročitana poslanica NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i obavljeno pričešće vjernika.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je Srni da je delegacija sveštenika namjesništva goraždansko-višegradskog otišla po blagodatni oganj na Sokolac, kako bi bio svečano dočekan u hramovima na ovom području.

„Sveštenici iz Višegrada, Novog Goražda, Rogatice, Bijelog Brda iz Štrbaca i manastira u Dobrunskoj Rijeci prenijeli su dio ognja u svoje hramove kako bi narod mogao da prisluži svoje svijeće na Blagodatni oganj“, istakao je Topalović.

Prema njegovim riječima, dio ognja iz hrama Svetog kneza Lazara prenesen je u hram Rođenja Presvete Bogorodice na Megdan, a dio u hram Svete trojice u Blacama.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova svijeća prenosi vjernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare