Bivši direktor –Pretisa – Živko Terzić oštetio preduzeće za 1.427.000 KM

0

PALE – Optužnica protiv bivšeg direktora “Pretisa” iz Mokrog kod Pala Živka Terzića zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja uskoro će biti podignuta, a predmet se još nalazi u istražnoj fazi.Ovo je “Glasu Srpske” potvrđeno u Službi za informisanje u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je prošle godine Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo izvještaj protiv bivšeg direktora “Pretisa” Živka Terzića, kojeg terete da je sklapajući štetne ugovore oštetio preduzeće za 1.427.000 KM.

Prema izvještaju MUP-a RS Terzić se tereti da je, dok je bio na dužnosti direktora, u periodu od aprila 2004. do marta 2006. godine prekoračio svoja ovlašćenja i u suprotnosti sa propisima donio odluku o demontaži čeličnih konstrukcija objekata u izgradnji ukupne vrijednosti 390.650.73 KM.

Kako navodi naš izvor u MUP-u, Terzić je pomenute čelične konstrukcije prodao za 30.000 KM, a razlika je završila u njegovom džepu. Za vrijeme svog mandata Živko Terzić je nezakonitim novčanim transakcijama preko blagajne i žiro računa drugih preduzeća za sebe obezbijedio korist od 547.077,35 KM.

Zbog velikih dugovanja i nemogućnosti plaćanja obaveza prema državi i radnicima, u najpoznatijoj fabrici lonaca i posuđa, kao i programa namjenske proizvodnje u fabrici “Pretis” iz Mokrog kod Pala otvoren je stečaj 2. oktobra 2007. godine.

Stečajni upravnik u “Pretisu” Stojan Jović izjavio je našem listu da je knjigovodstvena vrijednost fabrike procijenjena na oko 16 miliona KM i da su dugovi neuporedivo veći i da samo prema jednom povjeriocu procijenjeni na 82 miliona KM.

– Znam da se vodi istraga u vezi sa trošenjem novca, ali ne bih to komentarisao. Rekao bih da je ovaj stečaj pun konfuznih informacija i podataka o imovini. Ne može se ući u trag mašinama koje su iz fabrike odvožene u nepoznatim pravcima, ni kolika je šteta nastala zbog toga – navodi Jović, dodajući da u životu nije naišao na ovolike probleme u stečaju, iako je vodio na desetine stečajeva.

Bivši direktor Živko Terzić nije se juče javljao na mobilni telefon.

Utaja poreza

Terzić je izbjegao da postupi po pravosnažnoj sudskoj presudi za naknadu eksproprisanog zemljišta u iznosu od 338.362,52 KM. U izvještaju MUP-a se navodi da je utajio porez i time oštetio republički budžet za 169.794,59.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare