Nosilac Partizanske spomenice Drago Šuka iz Pala razočaran pod stare dane

0

Nosilac Partizanske spomenice Drago Šuka iz Pala razočaran pod stare dane

PALE – “Dočekao sam da kao osamdesetpetogodišnjak doživim sramotu, pa i poniženje, te da zbog tričavih sedamdesetak maraka sam sebi postavljam pitanje gdje sam to čitav život bio i šta sam radio.”

Ovim riječima, starina Drago Šuka, nosilac Partizanske spomenice 1941. godine, penzioner nekadašnjeg RSUP-a, u kojem je kao savjetnik ostvario puni penzijski staž, započeo je svoju priču “o umanjenoj penziji i nepravdi koju trpi, zajedno sa još nekim spomeničarima u Republici Srpskoj”.

– Nisam mogao vjerovati da ću po novinama morati da prepričavam ovu bruku – rekao je Drago, kazavši kako je sve do marta ove godine primao punu penziju, da bi već u narednom mjesecu dobio ček tanji za oko 200 maraka.

Ističe da se u više navrata poslije toga obraćao Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, koji je djelimično ispravio grešku, ali mu i opet, po njegovoj računici, ostao dužan 74 marke.

– Čini mi se da i odgovorni ljudi u ovdašnjoj filijali republičkog Fonda PIO osjećaju da je učinjena nepravda i greška, ali zakonsko rješenje je takvo da ne mogu ništa promijeniti. Pitam se samo da li je bilo koji pojedinac, pa bio on direktor, resorni ministar, ili neko treći, razmišljao o tome da takvo rješenje donosi bruku i uvredu za ljude, koji su svojevremeno krvavo ratovali – priča Drago, podsjećajući da je vrlo mali broj njih danas među živima.

Direktor istočnosarajevske Filijale republičkog Fonda PIO Dragiša Delić potvrđuje da je upoznat sa cijelim slučajem i ističe da je ovdje primijenjeno važeće zakonsko rješenje.

– Činjenica je da Drago Šuka sada prima penziju u iznosu od 589 maraka, a da je on u martu bio za dvanaest maraka veći. I u ovom slučaju, kao i u svim ostalim, primijenjen je član koji definiše način obračunavanja penzija i tu je situacija potpuno čista i jasna – kaže Delić.

Postotak

Drago Šuka, saznajemo u Fondu PIO, pod punom penzijom podrazumijeva iznos od 601 marke, uvećan za 9,9 odsto.

– Razgovarali smo više puta i pokušali objasniti gospodinu Šuki da ne postoji nikakav zakonski osnov da njegova penzija bude obračunata na takav način – objašnjava Delić.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare