Bistrica – planinska oštrina u punom sjaju

0

Obilazeći prirodne ljepote naše opštine, koje zasigurno spadaju u jedne od najljepših u Bosni i Hercegovini, nađosmo se u kanjonu rijeke ili rječice Bistrice. Ova rječica je posebna i draga po mnogo čemu.

Bistrica izvire na Jahorini na nadmorskoj visini 1500 metara, 7-8 kilometara južno od Pala. Spušta se lagano kao mali potočić prema kanjonu Paljanske Miljacke, niz obronke Jahorine. Nekoliko stotina metara od izvorišta, još u vrijeme Austrougarske je izgrađen moderni vodovod, koji je i danas u upotrebi i odakle se napaja dio starog Sarajeva i dio Pala.

Ulijevanjem sporednih voda i potoka Bistrica prerasta u rječicu koja poslije jahorinskog naselja Dvorišta polako skreće pored glavnog magistralnog puta u kanjon Bistrice.

Ova prirodna oaza je još uvijek sačuvana od zagađivanja i prljanja, zahvaljujući svojoj nepristupačnosti. Bistrica je okružena gustom šumom i stijenama u kojima su se kroz vijekove formirale male pećine, koje koriste životinje za stanište.

Temperatura na izvorištu Bistrice iznosi oko 7 – 8°C, a na raznim mjestima vodotoka doseže do 14°C. Dužina toka Bistrice je 776 metara, a najljepši dio toka predstavlja kanjon kroz koji rijeka protiče.

Naziv Bistrica je dobila po svojoj bistrini i čistoći. Rječica je bogata potočnom pastrmkom, pa predstavlja pravi izazov za sportske ribolovce. Bujan i rijedak biljni i životinjski svijet je odabrao ovu rijeku za svoje stanište.

Nažalost, Bistrici kao i drugim rijekama prijeti opasnost zbog velike sječe šume na Jahorini i u blizini njenog izvorišta. Bistrica je u proteklih nekoliko godina značajno izgubila na svom vodostaju i ako se u budućnosti značajnije ne posvetimo zaštiti izvorišta, ovom prirodnom dragulju prijeti nestajanje.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare