Biće raspisan oglas za kupovinu RTVIS-a

0
Radio televizija Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Na današnjoj Skupštini povjerilaca donesena je odluka da se raspiše oglas o izboru najpovoljnijeg starteškog partnera za kupovinu Radio-televizije Istočno Sarajevo /RTVIS/ u stečaju putem reorganizacije.

„Sutra će biti objavljen oglas u dnevnim novinama i tamo će biti precizirani uslovi. Cijena nije određena, to zavisi od ponuđača“, izjavio je Srni stečajni upravnik Radoslav Bratić.

On je dodao da je sljedeća Skupština povjerilaca zakazana za 21. februar, kada će se izjasniti da li prihvata stečajni plan i eventualne ponude koje stignu.

U ranijim izjavama za Srnu, radnici Radio-televizije Istočno Sarajevo u stečaju izrazili su ogorčenost zbog neizvjesnog radnog statusa, nakon što je gradska vlast Istočnog Sarajeva, iako je osnivač ove medijske kuće, odlučila da ih „prepusti sudbini“ i osnuje novo javno preduzeće Gradski radio.

Oni su poručili da su spremni i na radikalne mjere kako ne bi dozvolili da postanu „žrtve politike“.

Četiri od 30 radnika ove medijske kuće, koliko ih je bilo prije nego što je otišla u stečaj, i dalje emituju program i čekaju da bude riješen njihov status, odlučni u namjeri da se bore za ostanak u radnom odnosu.

Gradska uprava se, ističu radnici, „ogradila“ tako što je rekla da nije kriva za stečaj, već da je krivica na menadžmentu ove medijske kuće, mada se, kako napominju, zna ko postavlja menadžment kuće i ko bira Nadzorni odbor.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je ranije povodom ovih dešavanja da je sud imenovao stečajnog upravnika i da je on, a ne Grad, odgovoran za preduzeće i radnike.

Skupština grada Istočno Sarajevo je 2008. godine donijela odluku o osnivanju Javnog preduzeća Radio-televizija Istočno Sarajevo /RTVIS/, koje je nastavilo tradiciju Radija Ilidža i Radija Grbavica od 1992. godine.

Radnici RTVIS-a ističu da su problemi u funkcionisanju ove medijske kuće nastali zbog nemara lokalnih vlasti Istočnog Sarajeva, osnivača RTVIS-a, koje su na rukovodeća mjesta postavljale nekompetentne ljude, godinama smanjivale finansiranje preduzeća koje su osnovale, da bi ga 2014. godine potpuno obustavile, što je dovelo do stečaja.

RTVIS duguje više od 3,5 miliona KM, od čega su dva miliona KM porezi i doprinosi, prema svakom radniku dug iznosi od 12.000 do 18.000 KM, a ukupna dugovanja prema radnicima su oko 567.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments