Бесплатни спирометријски прегледи

0

ВИШЕГРАД – У вишеградском Дому здравља данас су организовани бесплатни спирометријски прегледи поводом Свјетског дана борбе против туберкулозе.

Прегледи су организовани у тиму пулмолога Горана Лончаревића који је изјавио да је на годишњем нивоу, прије 10 година, на подручју општине Вишеград, било 10, па и 15 новообољелих, а да неколико година уназад има једно или ниједно обољело.

Он је рекао новинарима да се кроз данашње активности, али и разумијевање локалне заједнице и ангажмана запослених у Дому здравља, унапређује укупна респираторна проблематика.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, ресорно министарство и све здравствене институције прате препоруке Свјетске здравствене организације, те је, каже, ситуација у Српској задовољавајућа.

„У минулим годинама имали смо увјерење да је човјечанство близу искорјењивања ове болести, али, нажалост, показало се да није тако“, додао је Лончаревић, наглашавајући да је прошле године у свијету обољело више од 10 милиона људи, а чак милион и 300 њих је изгубило живот од ове болести.

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године с циљем да се скрене пажња јавности на туберкулозу, болест која и даље представља знатан здравствени проблем у већем дијелу свијета.

На тај дан, 1882. године, Роберт Кох је објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај с обзиром на то да је у то вријеме ова болест харала Европом и Америком.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare