Barović: Iz istorije srpskog novinarstva mnogo može da se nauči

0

HAN PIJESAK – Dimitrije Davidović, Laza Kostić i Miloš Crnjanski trasirali su put u razvoju srpskog novinarstva iz čije istorije mnogo mogu da nauče i savremeni žurnalisti, rekao je večeras profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Vladimir Barović.

Barović je rekao Srni da je svako od njih ostavio velikog traga u istoriji srpskog novinarstva, ali da su veoma značajani i kao književnici.

„Mora se malo znati i nešto iz prošlosti našeg novinarstva i medija. Naše novinarstvo se jako borilo i za nacionalna i građanska prava, pa ako hoćete i protiv cenzure koja je postojala“, istakao je Barović.

On je naveo da je najznačajnija uloga Dimitrija Davidovića jer je osnovao i napravio prve srpske novine „Novine serbske“ u Beču 1813. godine i pokrenuo prve novine u Srbiji 1834. koje su izašle u Kragujevcu, što smatra da je bilo epohalno.

Barović je istakao da je Davidovićev značaj tu ogroman, ali i u tome što je bio ustavopisac, diplomata i lični sekretar kneza Miloša Obrenovića.

Za Lazu Kostića, kaže, da je bio veoma kao značajan ratni dopisnik i kao prvi predsjednik Srpskog novinarskog društva izabran 1881. godine, interesantan i kao glavni urednik „Srpske nezavisnosti“ i „Glasa Crnogorca“, ali i dopisnik nekih od najznačajnijih evropskih novina onog vremena.

Prema riječima Barovića, Miloš Crnjanski je bio veoma značajan kao putopisac, ratni izvještač, dopisnik iz Berlina i iz Rima.

Barović je večeras održao predavanje u Domu kulture na Han Pijesku, te je naglasio da je prijatno iznenađen publikom koja je došla uprkos lošem vremenu i bila veoma zainteresovana za temu „Velike ličnosti srpskog novinarstva“.

On smatra bitnom glad za kulturom i želju da se nešto novo nauči, a da je njegov utisak da je današnje srpsko novinarstvo dosta podijeljeno, da nema osjećaj da se novinari, koji rade, posebno interesuju za istoriju novinarstva, što, ocijenio je, nije dobro.

Barović je rekao da je slična predavanja o novinarstvo održao u Bijeljini, na Palama, a nada se da će ih biti još u Republici Srpskoj.

Profesor Barović je učestovao na više međunarodnih naučnih skupova i objavio više desetina radova u domaćim i stranim naučnim časopisima.

Doktorirao je 2010. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o temi „Izvještavanje u kriznim situacijama i etika novinarstva“.

Predavanje je na Han Pijesku organizovao Centar za omladinu i sport „Pogled“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare