Balaban: Srbi imaju na šta da se oslone

0

HAN PIJESAK – Sveti Vladika Nikolaj i otac Justin bili su putovođe srpskom narodu u teškim ratnim vremenima, borili su se i sa komunizmom i jugoslovovenstvom koji su rušili nacionalni identitet Srba i njihovu borbu i danas treba cijeniti, rekao je istoričar Milovan Balaban.

Ovaj istoričar i publicista iz Novog Sada održao je predavanje na Han Pijesku o temi „Vladika Nikolaj i otac Justin – Svetitelji Hristovi i putovođe srpske u život vječni“ i tom prilikom je ukazao da Srbi imaju na šta da se oslone.

Balaban je sinoć rekao da su ovo dva najveća srpska svetitelja 20. vijeka, koja su se borila sa iskušenjima tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i sa komunizmom i jugoslovenstvom koji su rušili nacionalni identitet srpskog naroda.

On je ukazao da jedinstvo, koje je neophodno za srpski narod, ne treba idealizovano gledati jer ima svojih pukotina i sve je pod većim izazovima kako vrijeme odmiče.

„Događaji od prije 30 godina pokazuju da Srbi ovdje imaju na šta da se oslone, imaju istorijsku vertikalu i to mora da bude osnova da se njeguje duh zajedništva jer on je garant spasenja i egzistencije“, rekao je Balaban.

Balaban je istakao da rado dođe u Republiku Srpski gdje su utisci uvijek dobri. „Dobri su zato što je ovaj narod u jednoj specifičnoj situaciji kao integralni dio korpusa srpskog naroda. Ovaj narod je shvatio da ne može bez jedinstva, izrazio je sebe i stekao pravo na život kroz žrtvu i stradanje“, pojasnio je Balaban.

Direktor Centra za omladinu i sport „Pogled“ na Han Pijesku Tatjana Janjić rekla je novinarima da su u razgovoru sa Balabanom o gostovanju odlučili da ova dva velika svetitelja, duhovnika i najveća stuba crkve u 20. vijeku spoje u jednu priču.

Organizator predavanja Centar za omladinu i sport „Pogled“ Han Pijesak.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare