Apel građanima da ne rasipaju pitku vodu

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo okončalo je radove na uvođenju u sistem vodosnadbijevanja bivšeg „Vojnog vrela“ u naselju Toplik, što znači da će korisnici imati veći protok, te apelovali da građani racionalno koriste vodu zbog sušnog perioda.

Iz „Vodovoda“ su istakli da će uvođenje u sistem vodosnadbijevanja bivšeg „Vojnog vrela“ u naselju Toplik značiti dodatnih 10 litara sekundnih iz rezervoara kapaciteta 100 metara kubnih u sistemu vodosnadbijevanja.

„To je značajna količina vode kao podrška postojećem proticaju sa izvorišta `Tilava`“, napomenuli su iz „Vodovoda“.

U ovom preduzeću su ukazali da je usljed dužeg sušnog perioda došlo do značajnog smanjenja protoka na izvorištu „Tilava“, odakle se vodom snadbijevaju opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

„Trenutni proticaj sa izvorišta `Tilava` zajedno sa izvorom `Toplik` može da zadovolji racionalnu potrošnju vode, gledajući na prosječnu potrošnju prethodnih mjeseci“, navedeno je u saopštenju.

Iz „Vodovoda i kanalizacije“ su naveli da se, s obzirom na to da vremenske prognoze nisu optimistične, može očekivati i dodatni pad smanjenje količina dostupne vode.

Neracionalna i nedozvoljena potrošnja, pod kojom se podrazumijeva zalivanje poljoprivrednih površina, punjenje bazena, pranje pločnika, a posebno korištenje hidranata, podiže granicu potrošnje vode značajno iznad količine dotoka sa izvorišta, ukazali su iz ovog preduzeća.

Prosječna potrošnja prethodnih mjeseci bila je oko 140 litara u sekundi, dok u posljednje vrijeme dostiže i do 180 litara u sekundi, usljed čega dolazi do ubrzanog pražnjenja glavnog rezervoara.

U saopštenju je navedeno da, zbog smanjenog dotoka i pritiska u mreži, pojedina naselja ostaju povremeno bez vode.

Ekipe „Vodovoda“ 24 časa dnevno rade kako bi održali sistem vodosnabdijevanja stabilnim, a u saradnji sa komunalnom policijom obilaziće teren i preduzimati propisane mjere, koje podrazumijevaju i isključenje sa vodovodne mreže onih potrošača koji neracionalno troše vodu.

„Molimo građane da prijave svako uočeno neracionalno korištenje vode. Ne rasipajmo vodu za piće kako bi omogućili i drugima da je imaju u dovoljnim količinama“, poručuju iz „Vodovoda“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments