Andrićev odnos prema društvenoj stvarnosti, Njegošu…

0
Andrićgrad - Višegrad

ANDRIĆGRAD – Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Sanja Macura održala je danas predavanje o temi „/Ne/pristajanje na zlostavljanje“ na naučnoj konferenciji „Ivo Andrić u našem vremenu“, koja se održava u Andrićgradu.

Govoreći na jednoj od deset sekcija, Macura je istakla da se u njenom radu, na primjeru Andrićevih pripovjedaka „Anikina vremena“, „Zlostavljanje“ i „Mara Milosnica“, analiziraju „vidovi literarizacije različitih vidova zlostavljanja žena, primarno moralnog i fizičkog, te njihov odgovor i /ne/pristajanje na zlostavljanje“.

Ona kaže da, sa jedne strane, stoje nepisana društvena pravila, norme koje su esencija tog zlostavljanja, a sa druge žensko /ne/reagovanje na zlostavljanje.

„Posebno sam u svom radu, kao postupke u literarizaciji navedenog, izdvojila funkcije iterativnog i virtuelnog narativa, te narativizacije deskripcije kao posebnih odlika posmatranih Andrićevih pripovijedaka“, navela je Macura.

NJen kolega iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja iz Beograda profesor Zoran Avramović održao je predavanje o temi „Da li nam Andrićevo delo pomaže u razumevanju društvene stvarnosti?“, uz opasku da se jedno od najsloženijih pitanja u proučavanju odnosa književnosti i društva odnosi na saznajnu funkciju književnog djela.

„Andrićevo delo izuzetno je podsticajno za ovakva istraživanja“, ocijenio je Avramović.

On se, istovremeno, pita da li čitanje Andrićevih romana doprinosi razumijevanju međunacionalne i međuvjerske stvarnosti u BiH.

Avramović u svom radu analizira identitetske sličnosti i razlike Srba i muslimana u romanu „Na Drini ćuprija“ i primjećuje da, „sa zavidnom saznajnom preciznošću, Andrić oblikuje sva značenja kulturnog identiteta stanovnika kasabe na Drini“.

„Ovakva saznajna dimenzija romana doprinosi razumevanju i savremenih identitetskih sličnosti i razlika u BiH. To znanje nije pojmovno, nije intuitivno, već specifično umetničko“, kaže Avramović.

Magistar Živojin Rakočević iz Doma kulture „Gračanica“ sa Kosova i Metohije analizirao je Andrićev esej „NJegoš kao tragični junak kosovske misli“ i studiju Milovana Đilasa „NJegoš – pjesnik, vladar, vladika“.

On kaže da ta analiza treba da pokaže Andrićev uticaj na koncepciju i metodologiju Đilasovog pisanja, načina saopštavanja ideja o NJegošu, interpretaciju njegovog života, kao i književna kritička tumačenja.

„U kompoziciji Andrićevog i Đilasovog teksta izdvaja se nekoliko osnovnih teza – kosovski krug, silazak sa pozornice smrti ili govor o sebi, epska realnost, mogućnost prirodne krajnosti, poslanje i položaj etnosa kao nosioca posebnosti, određivanje mesta u srpskom hrišćanskom iskustvu, kulturi i stvaranju, balans između odnosa zemaljskog i nebeskog principa i pamflet i čitanje dokumenata kao početak otkrivanja drame“, rekao je Rakočević.

Večeras će biti predstavljene knjige „Andrić i Dubrovnik“, autora Zlate Bojović, i „Večna prisutnost NJegoševa“, Jovana Delića, obje u izdanju Andrićevog instituta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare