Aleksi Jovanoviću uručena „Čučkova knjiga“

0
Aleksi Jovanoviću uručena

HAN PIJESAK – U Han Pijesku večeras je na centralnoj svečanosti Desetih „Čučkovih književnih susreta“ dodijeljena nagrada „Čučkova knjiga“ ovogodišnjem laureatu Aleksi Jankoviću iz Banjaluke.

Predstavljajući publici svoju nagrađenu knjigu „Crna riječ“, Janković je izrazio zadovoljstvo što je izdao zbirku, sakupio dosta pjesama koje mu lično puno znače i što je sve to prepoznao žiri koji mu je dodijelio „Čučkovu knjigu“.

Zbirka pjesama „Crna riječ“ izašla je prošle godine u izdanju Književne zajednice „Vaso Pelagić“ iz Banjaluke.

„Knjiga je u suštini kolekcija, nema neki specifičan plan po kome su poređane pjesme nastale u turbulentnom tinejdžerskom periodu pobuna, ludila, zaljubljivanja“, naveo je Janković.

Aleksa Janković je rođen 1994. godine u Mrkonjić Gradu, a trenutno studira engleski jezik i književnost u Banjaluci.

Na ovoj svečanosti besjedu o Branku Čučku, njegovom stvaralačkom djelu i samoj manifestaciji govorio je književnik Anađelko Anušić, a „Slovo o Čučku“ govorila je Željka Pržulj.

Svoje stihove ovom prilikom govorili su Rajko Lukač, Danilo Jokanović, Milutin Savčić, Slobodan Lepir i Boro Kapetnović.

U Centru za omladinu i sport večeras je otvorena izložba karikatura Toše Borkovića pod nazivom „Lekovito blato“, rađena po kolumnama Branka Čučka.

U okviru programa Desetih „Čučkovih književnih susreta“ danas je publici u čitaonici Narodne biblioteke u Han Pijesku prezentovan i peti tom „Djela Branka Čučka – Slovo o Čučku – Bibliografija“.

Radoslavka Sudarušić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da je Čučak iza sebe ostavio reprezentativno književno i publicističko djelo koje je u ovom tomu bibliografski predstavljeno.

Prema njenim riječima, ideja o izradi bibliografije nastala je u okviru značajnog kulturološkog projekta Narodne biblioteke u Han Pijesku, kojim je obuhvaćeno istraživanje i objavljivanje rukopisne i štampane ostavštine jednog od najznačajnihih zavičajnih picasa ovog kraja.

Vladan Bartula sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da se u petom tomu, svojevrsnom zborniku radova nalazi 55 autorskih tekstova o Čučku i njegovom neobičnom književnom djelu.

„Čučkovi književni susreti“ organizovani su pod pokroviteljastvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Han Pijesak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments