Akcija spašavanja kineskih državljana srećno okončana

0

VLASENICA – Vatrogasci i policija evakuisali su dvoje kineskih turista koji su se, na putu za Sarajevo, izgubili u Zaklopači, gdje ih je odvela navigacija.

Dežurni vatrogasac Mirko Đurić rekao je Srni da je sinoć u 19.30 časova dobio telefonski poziv u Vatrogasnom domu, da je čuo ženu koja „na lošem engleskom doziva u pomoć“, te da je shvatio da je riječ o dvoje kineskih državljana u nevolji i da je od tog trenutka pa do ponoći trajala akcija spašavanja.

„Kinezi su se zaputili u Sarajevo, navigacija ih je odvela u pogrešnom smijeru, pa su na putu ostali zaglavljeni u snježnom nanosu. Tražio sam koordinate i tako je krenula akcija spašavanja“, dodao je Đurić.

On je ispričao da je sa kolegom Milivojem Maksimovićem odmah krenuo po koordinatama da spasu ljude, te da su nakon određenog vremena obaviješteni da su policajci Branislav Stanić i Milenko Kovačević već na terenu, u potrazi za zalutalim turistima prema starom putu ka Han Pijesku i da ih, koristeći svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, pokušavaju locirati.

Prema njegovim riječima, akcija spašavanja bila je izuzetno teška, a za kineske državljane naporna jer su bili zaglavljeni u autu duže od pet časova.

„S obzirom na to da ih je navigacija navela da pogrešno skrenu u Zaklopači, oni su krenuli u pravcu hidroelektrane, ali su skrenuli desno kraj groblja i crkve i ostali u snježnom nanosu, u zaoeoku Nerići“, dodao je on.

Zalutali kineski državljani pomoć nisu mogli potražiti odmah jer na toj lokaciji nije bilo mreže.

„Kada smo ih pronašli bili su promrzli i mokri, a gorivo im je bilo pri kraju, pa nisu mogli ni da se griju u automobilu. Da su tu ostali još sat-dva, ova priča sigurno ne bi imala srećan kraj“, kaže Đurić.

On je dodao da su nakon spasavanja zalutale turiste odvezli u vlasenički Vatrogasni dom, gdje su se okrijepili i ugrijali, a ponudili su im i da prespavaju.

„Ali, rekli su da bi to bilo previše, da smo mnogo učinili za njih, bez obzira što sam im ja objasnio da je to naš posao. Srećni i nasmijani nastavili su svoj put ka Sarajevu, gdje su željeli da stignu prije policijskog časa“, ispričao je Đurić.

Portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar izjavio je Srni da je pripadnicima Policijske stanice Vlasenica sinoć u 18.15 časova prijavljeno da su se dvoje kineskih državljana, upravljajući putničkim vozilom izgubili na području Vlasenice.

Bobar je dodao da su po prijavi odmah postupili pripadnici Policijske stanice Vlasenica koji su sa vatrogascima pronašli dvoje kineskih državljana.

„Oni su evakuisani, nisu bili povrijeđeni, a automobil je vraćen na lokalni put“, naveo je Bobar.

On je napomenuo da su policijski službenici pokazali visok stepen profesionalizma i spremnost da pruže pomoć svim građanima u bilo kojoj situaciji, i da imaju odličnu saradnju sa pripadnicima Vatrogasne jedinice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare