3 godine rada portala Palelive.com

0

Prva verzija Palelive.com portala

Danas je 30. jul 2011. godine, tačno 3 godine rada portala Palelive.com. I dok smo prethodne rođendane slavili svečanije i prema njima se ophodili sa više značaja, treći rođendan smo dočekali u radnoj atmosferi.

Prvo se desio pad servera koji nam je donio puno neplaniranog rada i popravljanja sajta. Mnogo informacija je izgubljeno.

Prije nekoliko dana smo sajt tiho preselili na novi server koji se sada nalazi kod nas u NF-tel-u u Palama. Korisnici iz RS i BiH će sada brže pristupati sajtu. Bilo je malo problema sa komentarima, jer je period preusmjeravanja domene trajao skoro 3 dana, pa su neki korisnici vidjeli sajt na novom serveru, a neki na starom, pa kada je došlo do usklađivanja baza, desio se mali problem sa „tumbanjem“ komentara.

Nadamo se da je ovo kraj problemima sa serverom i da ćemo se u budućnosti moći posvetiti stvaranju sadržaja.

Palelive.com je prema našim procjenama za ove tri godine posjetilo preko 5.000.000 (miliona) posjetilaca. Portal je sve više posjećen i probija se velikom brzinom. Sada smo tri godine stariji, a do ispunjenja zacrtanih ciljeva ostalo je još dvije godine rada.

Nije nam drago što se Palelive nekada pokušava iskoristiti za provociranje, omalovažavanje i osporavanje drugih lica ili društvenih subjekata. Naš stav koji mo uvijek branili jeste sloboda mišljenja i govora, ali ne za ispunjavanje privatnih interesa preko „naših leđa“. Kada se nešto dobro napravi za Pale, staćemo u odbranu, a mislimo da je zemlja ponuđena Novaku Đokoviću na Jahorini pravi potez naših vlasti. Ne, nećemo objavljivati samo dobre stvari i pozitivne komentare.

Palelive je dosta čitan i gledan u Sarajevu, Sokocu, Rogatici, Vlasenici, Zvorniku i široj okolini. Ljudi iz tih sredina dolaze na sajt tražeći vijesti vezane za njihov grad, a na našem sajtu dobijaju, nadamo se, jednu dobru prezentaciju naše opštine i grada. Na taj način naš sajt promoviše život i širi kulturu Pala. Međutim, dosta komentara objavljenih protiv dobrih projekata koje Pale planiraju realizovati u budućnosti dolazi iz drugih sredina.

U narednom periodu sa sajtom planiramo pokriti sve sfere života Pala i okoline i izbiti na prvo mjesto u svim ključnim riječima vezanim za opštinu Pale. Prateći nove trendove, uskoro ćemo pustiti u rad i mobilnu verziju stranice za korisnike koji koriste „pametne“ telefone.

Sa portalom RSplaneta.com koji takođe napreduje velikom brzinom, planiramo pokriti sve druge opštine i gradove u Republici Srpskoj. Taj rad za sada nije isplativ, ali kroz nekoliko godina će borba za dio internet neba biti mnogo žešća. Sajtovi koji sada uzmu dio učešća, u budućnosti mogu samo jačati. Bilo da tražite smještaj u Banji Vrućici, stočnu hranu u Laktašima, želite pecati ili ići na rafting na Vrbas, pitaćete internet pretraživače, a oni će Vam dati odgovor putem naše stranice.

Na žalost, lokalne zajednice i Vlada RS još uvijek ne vide u kom smijeru sve ovo ide, pa ćemo u budućnosti imati velike probleme, jer je internet mjesto gdje će se u budućnosti preseliti politika, ekonomija, pa i ratovi… Samo subjekti koji budu razmišljali unaprijed će ubirati plodove dobre procjene.

Najbolji primjer koliko su Palelive i RSplaneta „moćni“, jeste bojkot premijere filma „Montevideo – Bog te video“ kada smo za samo nekoliko časova uspjeli prekriti cijelo exYu nebo sa informacijama iz Pala. Saradnja i povjerenje koje gradimo sa drugim sajtovima i medijima je velika i otvara se mogućnost za plasiranje informacija koje su od interesa za Pale, Istočno Sarajevo, Republiku Srpsku…

U skorijoj budućnosti u NF-tel-u planiramo još neke sajtove i projekte. Svakako najznačajniji projekat za Pale i Paljanje biće puštanje u rad bržeg i stabilnijeg interneta po veoma niskim cijenama. U toku su radovi na preuređenju mreže, a u planu je i postavljanje optičkih kablova u Palama, što će otvoriti mogućnost za puštanje u rad velikih internet brzina.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare