Žuža: Zadovoljni brojem upisanih studenata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža izjavila je Srni da je na prvi ciklus studija u akademsku 2020/2021. godinu upisano 28, a na drugi ciklus 17 studenata, što je rezultat kvalitetne onlajn promocije.

„Na Muzičkoj akademiji se na dva studijska programa i dva ciklusa studija školuje ukupno 186 studenata, i to 121 student na prvom, a 65 studenata na drugom ciklusu studija, što je za jednu umjetničku akademiju značajan broj“, istakla je Žuža.

Ona je navela da Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima organizovan studij prvog i drugog ciklusa na dva studijska programa Vokalno-instrumentalnom i Muzičko-pedagoško-teorijskom.

U okviru Vokalno-instrumentalnog studijskog programa nastava se izvodi na osam smjerova – Klavir, Harmonika, Solo pjevanje, Violina, Viola, Violončelo, Gitara i Flauta, a u okviru Muzičko-pedagoško-teorijskog studijskog programa na tri smjera – Opšta muzička pedagogija, Crkvena muzika i pojanje i Kompozicija.

„Za smjer za harmoniku na Vokalno-instrumentalnom studijskom programu ima najviše zainteresovanih već duži niz godina, zahvaljujući izuzetno stručnom i posvećenom nastavnom kadru angažovanom na ovom smjeru“, rekla je Žuža, uz napomenu da su prije dvije godine pokrenuli smjer za violončelo na prvom ciklusu studija.

S obzirom na to da su se, kako je istakla, u međuvremenu navikli na život i rad u okolnostima pandemije, sve aktivnosti predviđene za prvi semestar akademske 2020/2021. godine realizovaće onlajn.

Žuža, koja funkciju dekana Muzičke akademije obavlja od maja, naglasila je da se trude da održe živi nastavni proces, uz poštovanje svih mjera predostrožnosti, kako bi zaštitili individualnu praktičnu nastavu na svim glavnim predmetima i „spasili umjetnost“.

Ona je napomenuo da je pri kraju izrada elaborata o opravdanosti izvođenja nastave na trećem ciklusu studija za oba studijska programa, nakon čega slijedi procedura licenciranja, te istakla da je od ukupnog broja zaposlenih nastavnika i saradnika u posljednjih osam godina, 80 odsto iz reda studenata koji su prvi i drugi ciklus studija završili na ovoj akademiji.

Žuža je podsjetila da zbog pojave virusa korona prvi put nakon 10 godina nije održan Međunarodni festival „Akordeon art plus“, u okviru kojeg se održava i Međunarodno takmičenje pijanista, a u decembru je planirano održavanje manifestacije „Dani Vojina Komadine“ u okviru koje se održava i naučni skup „Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu“.

Pri kraju je, kako je navela, i proces izrade idejnog projekta za novu zgradu Rektorata, Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koncertne dvorane akademije, a regulisanje imovinsko-pravnih poslova biće okončano do kraja kalendarske godine i od 2021. godine kreću konkretne aktivnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare