Zrno ljudskosti u besmislenom ratu

0

Roman „Prsti ludih očiju“, autora Rajka Vasića, koji je objavila Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka-Beograd, govori o ratu, temi brojnih književnih djela od antičkog vremena do savremenog doba, ali na jedan novi i po mnogo čemu poseban način, rečeno na promociji knjige, koja je u četvrtak naveče upriličena u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo u Palama. Govoreći o romanu, čija je promocija privukla više nego zavidan broj ljubitelja pisane riječi u Palama, a koji se lani našao i u najužem izboru za prestižnu NIN-ovu književnu nagradu, profesor Željko Stojanović je istakao da se posebnost ovog štiva prepoznaje u svakom slovcu i cjelini.

– Glavni junak Vasićevog romana jeste na ratnim stazama ispravnog, ali i pogrešnog, kako iznutra, tako i spolja. U ratu, kada je smrt za vratom, nema vremena za skrivanje pravog lica, jer ono istinski pukne i pokaže se u tragovima, a ne u riječima – rekao je Stojanović.

On je dodao da je Novi, kao lik nosilac romana „Prsti ludih očiju“, inteligentan, istinoljubiv i superioran, ali po cijenu sopstvene žrtve, sposoban da odluči i preuzme odgovornost.

Docent dr Branka Brčkalo je istakla da se specifičnost ovog romansijerskog djela ogleda i u tome što apsorbuje sadržaje sadašnjosti i transformiše ih, govoreći ne samo o sukobu među narodima i ljudima nego i o sukobu u samom čovjeku. U tom kontekstu podsjetila je i na riječi Njegoševog junaka igumana Stefana „niko srećan, a niko dovoljan, niko miran, a niko spokojan…“

Simpatično podsjetivši na izreku da su „pisci lažljivci koji govore istinu“, istočnosarajevski književnik, publicista i književni kritičar, Nedeljko Zelenović, naglasio je da je roman „Prsti ludih očiju“ namijenjen onima koji su rat doživjeli „iz prve ruke“.

– U središtu romana jeste čovjek sa srcem i dušom koji se našao u ratnoj kataklizmi, čovjek koji vodi i taj rat, ali i svoj rat, rat sa svojim ljudskim i moralnim dilemama. Rat, uostalom, nije samo onda kada zaraćene vojske pucaju jedna na drugu, kada se ruši i razara sve ono što je čovjek stvorio, već je i onda kada čovjek vojuje sam sa sobom, kada ga pitanja i nedoumice tjeraju da se muči, odnosno da sam sebe muči – kazao je Zelenović.

Obraćajući se prisutnima u prepunom amfiteatru Filizofskog fakulteta u Palama, Vasić je ocijenio da je  knjiga danas siroče o kojem malo ko, gotovo niko ne vodi brigu.

– Ovaj roman i kritike na koje je naišao obavezuju me de se ozbiljnije počnem baviti ovim poslom, iako nisam imao namjeru da u ovim godinama postajem književnik – rekao je Vasić, pojašnjavajući da knjiga „Prsti ludih očiju“ nije nastala kao plod namjere da postane književnik, već želje da među korice stavi ono što nosi u glavi, a ponio je iz rovova u potonjem ratu.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare