Znatan pad maloljetničke delikvencije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine evidentirana su tri krivična djela koja su počinili maloljetnici, što je za 76,92 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, rekla je Srni portparol Centra Danka Tešić.
Ona je rekla da je među maloljetnim počiniocima jedan dječak i dvije djevojčice, od kojih je jedno starosti od 14 do 16, a dvoje od 16 do 18 godina.

„Ova tri maloljetnika počinila su krađe“, istakla je Tešićeva, dodavši da su nadležnom tužilaštvu podnesena tri izvještaja o počinjena tri krivična djela.

Prema njenim riječima, u ovoj godini policija je izrekla i dvije mjere upozorenja maloljetnim licima.

„Za šest mjeseci ove godine počinjeno je pet krivičnih djela u kojima su oštećeni maloljetnici i to teške tjelesne povrede, ugrožavanje bezbjednosti, obljuba zloupotrebom službenog položaja, krađa i ugrožavanje javnog saobraćaja“, navela je ona.

Tešićeva kaže da u izvještajnom periodu nije evidentiran nijedan maloljetnik u izvršenju najtežih oblika krivičnih djela kao što su ubistva, niti u izvršenju krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

Ona je istakla da policija redovno i u kontinuitetu provodi preventivne aktivnosti iz oblasti maloljetničke delinkvencije, kao što su zabrana točenja i prodaje alkoholnih pića maloljetnicima u ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama, a organizuju i stručna predavanja u školama o zloupotrebama opojnih droga i društvenih mreža, štetnosti duvanskih proizvoda, sajber kriminalu, trgovini ljudima.

„Smatramo da, osim policije, i druge institucije u znatnoj mjeri preventivno mogu uticati na smanjenje maloljetničke delinkvencije, prije svega porodica kao osnovna ćelija društva u kojoj se formira ličnost, škola, centri za socijalni rad, kulturne ustanove, sportska udruženja, komunalna policija, inspekcijski organi“, zaključila je Tešićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare