Znatan doprinos kvalitetu studentskog smještaja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Završetkom i opremanjem studentskih domova na Palama i u Foči, te Četvrtog paviljona Studentskog doma u Banjaluci studenti javnih univerziteta u Republici Srpskoj dobiće dodatnih 1.216 mjesta, što predstavlja znatan doprinos povećanju kvaliteta smještaja, izjavio je ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.
Malešević je, nakon okruglog stola o studentskom standardu u Istočnom Sarajevu, kojeg su zajednički organizovali Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Unija studenata Republike Srpske, istakao da se trenutno raspolaže sa 2.527 kreveta za smještaj studenata, što ni u kom slučaju nije dovoljno.

On je istakao da će to povećanje kapaciteta studenskih domova za oko 50 odsto biti naročito značajno za studente na Palama, gdje su loši smještajni kapaciteti, te izrazio uvjerenje da će proceduralni problem u vezi sa preuzimanjem kredita Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izgradnju doma biti veoma brzo razriješen.

„Studentski standard se uglavnom vezuje za ishranu i smještaj, a danas sam ukazao da to podrazumijeva i nešto drugo, poput kulturnih manifestacija i sportskih sadržaja. U ovom periodu je najbitnije da studenti imaju dobar smještaj i kvalitetnu ishranu“, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Malešević je napomenuo da su trenutno raspisani tenderi za opremanje sva tri studentska doma, odnosno dva objekta na Palama, doma u Foči i Banjaluci, te da su obezbijeđena sredstva u iznosu 3,6 miliona KM.

„Obezbijeđeno je dodatno i oko 600.000 KM za nabavku opreme za dvije kuhinje u Foči i Palama, tako da će završetkom građevinskih radova na ta dva doma biti završen i tender za opremanje domova i očekujem da bi do Nove godine ti domovi mogli biti useljeni“, rekao je Malešević.

On je uvjeren da najveće šanse da prvi bude useljen ima dom na Palama jer je završen, a potpisivanjem ugovora o prenosu Doma u vlasništvo Univerziteta i raspisivanjem tendera za opremanje on može biti brže useljen nego ostali.

„Biće mi drago da prisustvujem tom svečanom činu kada studenti preuzmu Dom. Istovremeno se radi i Bogoslovski fakultet u Foči i njegovo završavanje je u toku jer je izvođač radova obećao da će biti gotovo do početka akademske godine, a i tu je tender za opremanje u toku“, naveo je Malešević.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš je tokom okruglog stola izrazio zadovoljstvo što će sudentski dom na Palama, te Bogoslovski fakultet u Foči biti završeni i opremljeni do kraja godine.

Glavaš je istakao da je tokom okruglog stola u Istočnom Sarajevu, na kojem je raspravljano o studentskom standardu na dva javna univerziteta, bilo riječi o pokretanju inicijative za formiranje fonda za razvoj visokog obrazovanja.

„U narednom periodu imamo velike planove za razvoj kako Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tako i u Univerziteta u Banjaluci. Branićemo i dalje cijene školarina i smještaja na ova dava javna univerziteta“, poručio je Glavaš.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Borivoje Obradović rekao je da je informisan od menadžmenta studentskog centra da bi cijene ishrane i smještaja u Studentskom domu u Banjaluci u narednom preriodu mogle biti znatno povećane.

„Sada je cijena 7,50 KM mjesečno za smještaj, te bi sada trebalo da skoči u sadašnja tri paviljona na 70 KM, dok bi smještaj u Četvrtom paviljonu koštao 100 KM. Cijena ishrane sa sadašnjih 75 KM trebalo bi da bude udvostručena – 150 KM“, navodi Obradović.

On je rekao da je o tome informisao resornog ministra, te najavio da će se već iduće sedmice tražiti hitan sastanak sa predstavnicima Upravnog odbora Studentskog centra Banjaluka i direktorom doma.

„Do sada smo imali dobru saradnju, ali bi sve moglo pasti u vodu ukoliko se uvedu te cijene i spremni smo na sve vidove borbe da bismo to spriječili. Danas smo razgovarali i o formiranju razvojno-istraživačke baze na području Nacionalnog parka `Sutjeska`“, rekao je Obradović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare