„Zlatna sova“ Srđanu Miličeviću

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nagrada „Zlatna sova“, koju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu tradicionalno dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman za odrasle, pripala je Srđanu Miličeviću iz Beograda za rukopis „Zaboravljeni srpski grof“.

Druga nagrada dodijeljena je rukopisu „Vreža“, autora Branka Stankovića iz Bijeljine, a treća rukopisu „LJudi, zveri i anđeli“ autora Miroslava Živanovića iz Palića kod Beograda.

Predsjednik žirija Goran Maksimović rekao je novinarima da je žiri lako i brzo, od 37 pročitanih rukopisa, jednoglasno odabrao najbolje tekstove koji će, kada budu objavljeni, privući veliku pažnju književne publike i kritike.

„Mislim da je `Zlatna sova`, što se vidi i po nagrađenim autorima, postala jedna svesrpska književna nagrada, da privlači autore iz najrazličitijih srpskih krajeva i prostora i da je prevazišla prostore Republike Srpske, što je i bio početni cilj“, rekao je Maksimović.

On je istakao da je suština ove književne nagrade da pokaže jedinstvo srpskog književnog i jezičkog prostora.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić podsjetio je da ova ustanova već devet godina dodjeljuje nagradu „Zlatna sova“ za neobjavljeno književno djelo za roman za odrasle.

On je naveo da dobitniku prve nagrade pripada 5.000 KM i plaketa, druge 2.000 KM, a treće 1.000 KM.

Nagrađenim dobitnicima štampaće se romani u tiražu od po 500 primjeraka, a svi će dobiti po 20 primjeraka u lično vlasništvo.

Ovogodišnja nagrada „Sovica“ za najbolje neobjavljeno dječije djelo pripalo je Sanji Klisarić.

Nagrade će biti uručene 4. septembra na Dan zavoda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare