Zimski susreti srpskih zemalja od 26. do 29. marta

0

Na Jahorini će od 26. do 29. marta biti održani julibarni 20. Zimski susreti srpskih zemalja, na kojima će se okupiti oko 300 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Vukovara, najavili su u Beogradu članovi Organizacionog odbora ove manifestacije.

Manifestacija je prvi put održana 1995. godine, a ove godine okupiće sportiste, kulturne i javne radnike, i odvijaće se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Srpske u Beogradu, koje podržava ovu manifestaciju, rekao je na konferenciji za novinare da ova manifestacija doprinosi podsticanju i unapređenju saradnje Srpske i Srbije, zbog njene višedimenzionalnosti.

„Ovi susreti se u kulturološkom, turističkom, sportskom, edukativnom smislu šire i promovišu i afirmišu vrijednosti i podstiču ljubav, druženje i sportski duh i doprinose unapređenju saradnje Srpske i Srbije“, rekao je Cicović.

Predsjednik Organizacionog odbora Darko Mladić napomenuo je da je ova manifestacija nastala iz ljudskih motiva i solidarnosti, kada je grupa od 40 patriota iz Srbije donijela humanitarnu pomoć u Srpsku, u veoma teškoj situaciji februara 1995. godine.

On je podsjetio da ova manifestacija, osim sportske i kulturne, ima i humanitarnu dimenziju, pošto je u okviru nje, između ostalog, prikupljana pomoć za obnovu Hilandara, te davana krv.

„Značajno je da veze Srpske i Srbije ne budu samo političke i ekonomske, nego i ljudske veze kroz sport i kulturu, s ciljem jačanja odnosa“, rekao je Mladić.

Direktor Zimskih susreta Petar Stakić naveo je da ova manifestacija po mnogo čemu nadilazi specijalne paralelne veze Srpske i Srbije, jer je riječ o vezama ljudi iz gradova Srpske i Srbije i kontaktima između njih koji ostaju.

Govoreći o programu manifestacije, Stakić je rekao da je predviđeno takmičenje u zimskim sportovima, predavanje o ćirilici, promenada učesnika kroz Pale uz trubače i zastave, pješačke ture, izbor za mis susreta, kao i posjeta Andrićgradu i susret sa Emirom Kusturicom, kao i dodjela priznanja uvaženim ličnostima, institucijama i pojedincima zaslužnim za ovu manifestaciju.

„Sigurno je da će ljubav Srpske i Srbije dobijati sve veće dimenzije“, rekao je Stakić.

Predsjednik Udruženja „Ćirilica“ iz Beograda LJubinko Stojanović istakao je da srpski narod u cijelom svijetu objedinjuje ćirilica, te dodao da će u okviru ove manifestacije ispred crkve na Palama biti održano predavanje o ćirilici i dodijeljene nagrade djeci koja su napisala sastav o temi „Zašto volim ćirilicu“.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane da se jave Organizacionom odobru na broj 011/2659-534 ili Hotelu „Bistrica“ na Jahorini.

Susreti datiraju od februara 1995. godine u teškim ratnim danima u BiH kada je grupa srpskih rodoljuba u organizaciji Asocijacije „Sport za sve“ iz Beograda organizovala konvoj sa humanitarnom pomoći za napaćeni narod Srpske.

U proteklom periodu bilo je 3.000 učesnika, a broj gradova i mjesta iz kojih učesnici dolaze stalno se širi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare