Z(i)danje po planu

0

Poslije manjih početnih problema zbog odstupanja glavne projektne dokumentacije u pojedinim segmentima od zatečenog stanja na terenu, što je dovelo i do kraćeg zastoja u gradnji od oko mjesec dana, preduzeće „Marvel“ iz Istočnog Sarajeva uhvatilo je pravi ritam i očekuje se da bi nova zgrada Ekonomskog fakulteta UIS u Palama mogla  biti završena najdalje do Nove godine.
To je „Fokusu“ potvrdio i šef gradilišta, diplomirani građevinski inženjer Danilo Šalvarica, naglasivši kako se sada svi radovi izvode po planu uz dnevni angažman od šezdesetak radnika.

– Ne tolerišemo nikakve zastoje, a angažovanost je maksimalna. Upravo istrajnost u tom pogledu i daje rezultate koji su vidljivi golim okom i kojima se i građani Pala svakodnevno prijatno iznenađuju – kaže Šalvarica.

Objašnjava da se trenutno izrađuje oplata i armatura za posljednju krovnu ploču visokog dijela objekta, gdje bi za petnaestak dana trebalo da bude postavljen i sam krovni pokrivač, dok je na nižem dijelu objekta, dvoetažnom, gdje su i amfiteatri, krovna konstrukcija odavno završena, te postavljen i krovni pokrivač.

– Bitno je istaći da su potpisani ugovori za izvođenje svih zanatskih radova, tako da svakodnevno angažujemo kooperante za pojedine vrste poslova. Radovi na postavljanju vodovodnih, kanalizacionih i elektroinstalacija, kao i poslovi na klimatizaciji, prate tok izgradnje konstrukcije od samog početka i zadovoljni smo do sada urađenim poslom u tom segmentu – naglašava Šalvarica.

Dodaje kako su i zidarski radovi, uz koje se paralelno izvode i radovi na postavljanju bravarije na svim otvorima, završeni u obimu koji premašuje 60 procenata, a započeto je i malterisanje unutrašnjosti objekta.

– Već su uzete mjere i radionički se izrađuju pojedine pozicije u vezi s kamenorezačkim radovima, unutrašnjom stolarijom i ogradama… Pošto se najavljuju hladniji dani, želja nam je i prioritet da što prije, narodski rečeno, zatvorimo objekat, završimo fasadne radove, te u samoj unutrašnjosti cijelog objekta obezbijedimo neku vrstu grijanja što bi nam omogućilo da nesmetano provodimo sve potrebne aktivnosti i pri hladnijem vremenu – kaže Šalvarica.

Na kraju podvlači da će preduzeće „Marvel“ kao izvođač radova realizovati sve ugovorene stavke u vezi sa izgradnjom objekta.

Inače, izgradnju savremenog zdanja Ekonomskog fakulteta UIS u Palama finansira Vlada RS, koja je za ovu namjenu obezbijedila oko pet miliona KM, a radovi su počeli krajem juna.

(www.palelive.com / SŠ / Fokus)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments