Zeolit za molekulska sita na američkom tržištu

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika u prvom kvartalu ove godine isporučiće na američko tržište oko 600 tona zeolita, dok su očekivanja da će kompanija u 2015. godini na ovo tržište plasirati do 2.000 tona zeolita za molekulska sita.

Prve količine zeolita – proizvoda sa oznakom „Alumine“, koji ima široku primjenu u raznim industrijama i po kome je ova kompanija iz Republike Srpske postala prepoznatljiva na evropskoj poslovnoj mapi, isporučene su na američko tržište krajem prošlog i tokom ovog mjeseca.

Direktor Sektora marketinga „Alumine“ Radislav Filipović rekao je Srni da je, osim izvanrednog kvaliteta proizvoda i konkurentne cijene, potencijalnom kupcu potrebno obezbijediti znatno više argumenata da bi započeo saradnju sa novim dobavljačem umjesto postojećeg.

Ističući da nije lako obezbijediti novog kupca, odnosno novo tržište, Filipović je rekao da je, zahvaljujući kvalitetu proizvoda i dobroj saradnji sa partnerima iz Evrope, „Alumina“ dosegla i američko područje na kojem planira da širi prodajnu mrežu.

Kompanija „Alumina“ trenutno je među vodećim proizvođačima zeolita u Evropi. Sarađuje sa poznatim i renomiranim kompanijama na, kako u Fabrici kažu, „zdravoj ekonomskoj osnovi“, pri čemu se, gdje je to moguće, nastoji izgraditi pravi partnerski odnos.

„Zvornička kompanija je poznati i priznati proizvođač zeolita. Vratila se na poslovnu mapu svjetskog tržišta. Drži najveće tržište zeolita u Evropi, izašla je na Bliski istok, a sada je prisutna i na amričkom području“, naglasio je Filipović.

Za 2015. godinu dogovoreni su poslovni aranžmani o isporuci oko 70.000 tona zeolita za kupce iz dvadesetak zemalja.

„Osim deterdžentskog zeolita koji se u Alumini proizvodi više od 30 godina, u posljednje vrijeme osvojena je i proizvodnju dva nova tipa zeolita. To su zeolit 4 A i 3 A, koji primjenu imaju u oblasti proizvodnje molekulskih sita“, rekao je Filipović.

On sa grupom inženjera intenzivno radi na paleti novog proizvodnog programa.
Menadžment „Alumine“ je u prethodnih 18 mjeseci investirao značajna sredstva u nove proizvode i proširenje proizvodnih kapaciteta. Samo u prošloj godini na pogonu zeolita investirano je oko 500.000 KM, dok će ulaganja u ovoj godini biti oko 1,3 miliona KM.

„Od druge polovine prošle godine intenzivirane su aktivnosti i na razvoju novih proizvoda i na proširenju kapaciteta“, rekao je Filipović i napomenuo da je proizvodnja zeolita profitabilna i perspektivna za kompaniju.

U „Alumini“ planiraju da u narednom periodu prošire tržište u sferi zeolita za molekulska sita, ali i za zeolit čija je primjena u deterdžentskoj industriji.

Sa novim proizvodnim programima, „Alumina“, očigledno je, trasira dobru budućnost.

„Perspektiva sa ovom proizvodnjom potpuno je zagarantovana“, naglasio je Filipović i napomenuo da, osim alumosilikalne oblasti, u ovoj fabrici razvijaju i poseban program hidrata – proizvoda koji ima širok spektar primjene u velikom broju industrija.

Proizvodnja zeolita u svijetu počela je prije 40 godina, odnosno 1975. godine. Samo osam godina kasnije, startovala je proizvodnja zeolita za deterdžentsku industriju u zvorničkoj Fabrici.

Sa ovim proizvodom, ekološko potpuno čistim, Fabrika je veoma brzo doživjela poslovnu renesansu. Tako se 1990. godine u Zvorniku proizvodilo oko 160.000 tona zeolita. Nažalost, zbog ratnih prilika u BiH i bivšoj Jugoslaviji, proizvodnja je desetkovana, čime su izgubljene stečene pozicije na tržištu.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka zvornička Fabrika imala je pripremljen projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju zeolita u američkoj državi Luizijani.

Sa svojim partnerom iz Amerike, tadašnji menadžment je intenzivno radio na osnivanju zajedničkog preduzeća i pripremama za izgradnju fabrike kapaciteta 50.000 tona na godišnjem nivou, ali, usled poznatih događaja na ovim prostorima, nije došlo do realizacije ovog projekta, saopštila je danas Služba za odnose s javnošću kompanije „Alumina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare