Žene „Aurorine“ sekcije zainteresovane za ručne radinosti

0

SOKOLAC – Žene iz Udruženja građana „Aurora“ sa Sokoca u saradnji sa Udruženjem žena „Dvije ruke“ iz Istočnog Sarajeva današnjom uvodnom radionicom tkanja na mini-razboju počinju višemjesečnu obuku izrade rukotvorina Sarajevsko-romanijskog kraja.

Predsjednik Sekcije za društvenu aktivnost žena Udruženja građana „Aurora“ LJiljana Gajević rekla je novinarima da je dosta žena zainteresovano za ovaj vid edukacije u izradi predmeta kućne radinosti, u prvi mah od vune, te da im se ovom obukom ispunila davnašnja želja za dodatnim usavršavanjem.

Ona je dodala da su žene iz ove sekcije zainteresovane za vez na odjevnim predmetima i za izradu pojaseva od domaće vune koje na Romaniji ima dovoljno.

Gajevićeva je rekla da će članovi „Aurorine“ sekcije odabrati šta će naučiti u narednom periodu na trodnevnim radionicama koje će biti organizovane svakog mjeseca.

Žene će se na narednim radionicama opredijeliti za rad na svili, tkanje pelerina, tunika, šalova, za zlatovez i puni vez, dekupaž i izradu ukrasnih unikatnih torbica.

Gajevićeva je istakla da žene iz „Aurore“ svoje radove prodaju na izložbama i da dio sredstava izdvoje za sebe, a dio za potrebe sekcije u kojoj se okupljaju.

Ona je naglasila da su za ovaj projekat dobili punu podršku opštine Sokolac, koja im je obezbijedila prostorije za održavnje edukativnih radionica.

Predsjednik Udruženja „Dvije ruke“ iz Istočnog Sarajeva Dobrila Aškrabić istakla je da je njen zadatak na ovim edukativnim radionicama da žene okupljene u sekciji obuči u izradi premeta od vune, što je specifično za ovo područje.

On je navela da su danas na mini-razboju počele sa obukom izrade uskih traka od vune, koje su poznate kao pojasevi ili tkanice, koje mogu imati svoju prepoznatljivost i kao autohtoni suvenir ovoga kraja“.

Prema njenim riječima, cilj radionica je da se žene osposobe za izradu nekoliko vrsta suvenira koji bi bili mogli biti komadi tkanice, komadi veza i koji bi kao takvi predstavljali tradiciju i osobenost ovog kraja.

Aškrabićeva je navela da će tokom obuke raditi ono za šta je više žena zainteresovano, od rada na svili, na staklu, izradi lutki u narodnoj nošnji, te dodala da je širok spektar u kome ona može da pomogne.

Ona je istakla će ove radionice trajati sve dok žene iz „Aurorine“ sekcije budu zaianteresovane za ovaj vid obuke.

Sekcija za društvenu aktivnost žena, u okviru Udruženja „Aurora“ okuplja oko 50 žena, a osnovana je 1984. godine na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare