„Zdravica“ osvaja region

0

FOČA – Travarica „zdravica“, koju proizvodi Fočak Bojan Matović, a koja sadrži ljekovite trave ubrane na obroncima Nacionalnog parka „Sutjeska“, sve je traženiji proizvod među kupcima širom regiona.

Fočanski eliksir, koji se priprema godinu dana i zaslađuje prirodnim medom, osvojio je srebrnu medalju na nedavnom Festivalu žestokih pića „Žestival“ u Užicu.

Bojanova tinktura od 37 ljekovitih trava našla se među više od stotinu vrsta rakija iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i BiH i svojim kvalitetom drugu godinu uzastopno osvojila visoke ocjene stručnog žirija u kategoriji destilerija.

„Ove godine bila je jaka konkurencija. Među 132 uzorka rakije, koja su ocjenjivali poznati stručnjaci, osvojio sam srebrnu medalju. Ovo mi mnogo znači jer se širom regiona prepoznaje kvalitet fočanske `zdravice`“, kaže Matović.

On se prije pet godina odvažio da pravi travaricu iz velike ljubavi prema prirodi i zdravom načinu spremanja hrane i napitaka.

U međuvremenu, rasla je potražnja, a time i proizvodnja rakije, pa je od ove godine domaća radinost prerasla u Poljoprivrednu zadrugu „Matović“, koja se bavi proizvodnjom alkoholnog i destilovanog pića.

„Trenutni kapacitet zadruge je 1.000 litara godišnje, a cilj nam je da dogodine proširimo proizvodnju na više hiljada litara. Kupaca ima sa svih strana – i van Srpske i Srbije. Mnogo ih je iz inostranstva. Najviše je naših ljudi koji tamo žive i koji se uvijek vraćaju da kupe ili naruče još“, navodi Matović.

On ističe da je „zdravica“ odlična za imunitet i čišćenje organizma, a da posebno dobro dejstvo ima na disajne i organe za varenje, te da je zbog takvih ljekovitih svojstava sve traženija.

Ovih dana sprema se za novi proizvodni proces.

„Očekujem da mi stigne grožđe iz Makedonije, da se lageruje, a zatim ispeče rakija. Trave i ljekovito bilje su već spremni, pa idemo u novu proizvodnju i sezonu“, poručuje Matović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare