Ždrale šeta vezan i sam, nema kontakt sa osuđenicima

0

FOČA – Đorđe Ždrale, koji je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nezakonito je prebačen u najstrože odeljenje KPZ „Foča“ poznato kao „Alkatraz“! Njegov advokat Dragišzatvor, Ala Jokić upozorava da se u „Alkatrazu“ narušavaju Ždralina ljudska prava, ali i prava zagarantovana Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija (ZIKS) BiH.

U žalbi koja je upućena Ministarstvu pravde BiH, Sudu BiH i instituciji Ombudsmana BiH, Jokić tvrdi da je Ždrale tri mjeseca potpuno izolovan od ostalih osuđenika. Nisu mu dozvoljene „slobodne“ posjete supruge, fizički kontakt s djecom, dok u ćeliji ne smije da drži upaljač ili šampon, što mu garantuje Pravilnik o kućnom redu „Alkatraza“. U žalbi se navodi da svako ko se „usudi“ da posjeti Ždralu prethodno mora da se skine nag pred stražom. Taj, kako tvrdi Jokić, ponižavajući tretman prošao je lično, kao i supruga osuđenika. Oni su, ističe Ždralin branilac, stražarima morali da dozvole vizuelni pregled intimnih dijelova tjela.

Spremali napad

– Na Ždralu se primjenjuju odredbe entitetskog ZIKS-a, iako je riječ o osobi kojoj je suđeno pred Sudom BiH na koja se taj zakon ne odnosi. Od početka izdržavanja kazne Ždrale se nalazi u „posebnom“ režimu. Skoro godinu dana šetnje obavlja sam, na šetnju ga vode vezanog, nema radne, ni kolektivne sportske aktivnosti, koje mu po zakonu pripadaju. Tu izolovanost uprava zatvora pravda bezbjednosnim razlozima i zaštitom osuđenika, što je apsurd imajući u vidu da se ništa ne čini da se otkloni potencijalna opasnost – navodi Jokić.

OPRAVDAVA IME: Odjeljenje fočanskog zatvora „Alkatraz“

U žalbi se navodi da je Ždrale u „Alkatraz“ prebačen 27. januara, a da ni njemu, ni braniocu zvanično nije saopšteno zbog čega je to učinjeno.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a

(www.palelive.com / Press.rs)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare