Zbog nedolaska vještaka, odgođen glavni pretres

0

Pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu danas je, zbog nedolaska vještaka Zorice Lazarević, odgođen glavni pretres na suđenju Lazaru Čavarkapi i Vladimiru Ćodi za svirepo ubistvo maloljetne Sofije Vukadin na Palama.


Glavni sudija Zinaida Husić saopštila je da je vještak obaviješten o današnjem ročištu, ali da nisu dobili informaciju zbog čega je izostao dolazak Lazarevićeve, što je bio razlog da glavni pretres bude odložen za 3. jun.

Advokat porodice Vukadin Faruk Balijagić izjavio je novinarima da nikada nije vidio brutalnije ubistvo od ubistva maloljetne Sofije, koju su njene ubice prethodno istukle.

„Ovo ubistvo je od strane Okružnog tužilaštva okarakterisano kao teško ubistvo koje predviđa dugotrajnu kaznu zatvora“, rekao je Balijagić i izrazio nadu da će Okružni sud izreći jednu od najstrožih kazni poslije rata u BiH.

Nedolazak vještaka sa Sokoca, Balijagić je okraterisao kao „odugovlačenje postupka kako bi se dobilo na vremenu“.

„Porodica ubijene pridružiće se krivičnom gonjenju i tražiti da se optuženi najstrože kazne za ovakvo ubistvo, kako bi preventivno djelovali na oholost koja je iskazan u ovom ubistvu. Oni su prije ubistva izudarali Sofiju, a onda je pištoljem likvidirali, nakon čega su automobilom pobjegli sa lica mjesta, a potom sletjeli s puta i tek tada su uhvaćeni“, pojasnio je advokat.

Odbrana prvooptuženog Čavarkape tražila je da se on ispita na okolnosti njegove uračunljivosti.

Balijagić, međutim, tvrdi da ima validan dokaz da je prvooptuženi trebalo za mjesec dana da bude zaposlen u Oružanim snagama BiH i da je sve testove prošao uspješno.

„To znači da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela on bio psihički zdrava osoba. Samo obijest, koja se javlja kod takvih ljudi, prouzrokovala je ovakvo krivično djelo“, ocijenio je on.

Suđenje za ubistvo maloljetne djevojke sa Pala traje već godinu dana, do sada je saslušano desetak svjedoka, a očekuje se da će presuda biti izrečena sredinom narednog mjeseca.

Prema riječima Balijagića, ostalo je još samo da se provede forenzičko- psihijatrijsko vještačenje.

Sofija Vukadin ubijena je 24. marta prošle godine u Zanatskom centru na Palama, nakon čega je policija privela Ćodu i Čavarkapu, koji se terete za ubistvo maloljetne djevojke.

Prema potvrđenoj optužnici, Čavarkapa se tereti za teško ubistvo, a Ćodo za pomaganje u izvršavanju ovog krivičnog djela i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Čavarkapa je u 2.30 sati u Zanatskom centru na Palama, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog konflikta, pucao u glavu maloljetne Sofije, na mjestu je ubivši, dok je Ćodo pomagao Čavarkapi, te držao oružje za koje ne posjeduje oružni list.

Tokom saslušanja u policiji i Tužilaštvu, Ćodo je priznao neovlašteno posjedovanje oružja i pomaganje Čavarkapi, osumnjičenom za teško ubistvo, koji se branio ćutanjem.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare