Završeni „Lučini književni susreti“

0

VLASENICA – „Lučini književni susreti“, koji su u Vlasenici okupili tridesetak književnih stvaralaca iz Srbije i Republike Srpske, završeni dodjelom povelja, blagoradnica i književnom večeri.

Najveće priznanje „Lučina povelja“ dodijeljena je književnicama Milici Jeftimijević Lilić iz Beograda i Dari Radojević iz Gornjeg Milanovca, članicama Udruženja književnika Srbije.

Aćim Todorović, predsjednik Književnog kluba „Luča“, organizatora ove manifestacije, rekao je sinoć Srni da su pjesme Milice Jeftimijević Lilić prevedene na više od 20 svjetskih jezika, kao i da je ona dobila veoma visoke ocjene za književne kritike koje je pisala.

Radojevićeva je dobitnik brojnih književnih nagrada, između ostalih i pjesničke povelje fruškogorskog manastira Bešenovo, u okviru tradicionalne poetsko-duhovne manifestacije „Bešenovska prinošenja“.

„Riječ je o umjetnicama koje su u ovom trenutku u samom vrhu književne scene Srbije“, rekao je Todorović.

Todorović je ocijenio da je ovogodišnja manifestacija u potpunosti opravdala očekivanja ljubitelja lijepe riječi u opštini Vlasenica, koji su u velikom broju pratili nastupe književnika.

„Čini mi se da svaki put dovodimo sve eminentnije stvaraoce i da su i sami književnici prijatno iznenađeni ambijentom, sastavom učesnika i programom ovih susreta“, rekao je Todorović.

Bagodarnice su dodijeljene institucijama, ustanovama, preduzećima i pojedincima koji su doprinijeli radu Književnog kluba „Luča“ i podržali ovu manifestaciju.

Dobili su ih opština Vlasenica, Osnovna škola „Vuk Karadžić“, manastir Lovnica iz Šekovića i igumanija Jovana, te svi učesnici ovogodišnjih „Lučinih književnih susreta“.

Učesnici manifestacije juče su posjetili srpsko vojničko groblje na planini Javor kod Vlasenice, gdje su sahranjeni ratnici Šumadijske divizije koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, a potom i manastir Lovnica u Šekovićima, gdje ih je primila igumanija Jovana.

Književni klub „Luča“ iz Vlasenice osnovan je 2011. godine kao regionalno udruženje književnih stvaralaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare