Završena ljetna škola o modernim mehatroničkim sistemima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dodjelom sertifikata u Istočnom Sarajevu je završena sedmodnevna prva ljetna škola „Moderni mehatronički sistemi“ u čijem radu je učestvovalo 28 studenata završnih godina sa osam univerziteta iz Novog Sada, Skoplja, Beograda, Sarajeva, Tuzle, Zagreba, LJubljane i Istočnog Sarajeva.


Nastava ljetne škole, koju je organizovao Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sastojala se iz teorijskog i praktičnog dijela, a polaznici su se upoznali o osnovnom konceptu računarskog upravljanja procesima i mehatroničkim sistemima, senzorima i izvršnim organima, programabilnim logičkim kontrolerima, programskim jezicima za njihovo programiranje i drugim.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta i jedan od predavača ljetne škole Slobodan Lubura rekao je da je posebna pažnja posvećena upoznavanju polaznika o mehatroničkim sistemima koji se danas koriste u industriji.

On je dodao da su polaznici u praktičnom dijelu rješavali zadatke upravljanja industrijskim procesima, počev od trivijalnih do kompleksnih.

Lubura je naglasio da primijetna razlika između polaznika u količini do sada stečenog znanja nije predstavljalo poseban hendikep za neke od polaznika, već se ranolikost znanja i vještina ogledala u timskom radu čime je ispunjen jedan od ciljeva ljetne škole – podsticanje i razvijanje timskog rada pri rješavanju zadataka.

On je dodao da je u planu organizovanje ove škole i sljedećeg ljeta, s obzirom da je prva u potpunosti ispunila očekivanja.

Studenti su bili oduševljeni resursima Elektrotehničkog fakulteta, odnosno moderno opremljenim laboratorijama od kojih su neke jedinstvene na području Balkana.

Elektrotehnički fakultet većinu resursa usmjerava na opremanje laboratorija za kvalitetno provođenje nastavno-naučnog procesa, a rezultat tog ulaganja jeste 19 poptuno opremljenih laboratija čija se vrijednost proscjenjuje na više desetina miliona evra, što ovaj fakultet svrstava među najbolje opremljene tehničke fakultete u regionu, saopšteno je iz Univerziteta Istočno Sarajevo.

Predavači ljetne škole bili su Slobodan Lubura, Dejan Jokić i Milica Ristović – svi sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Organizaciju ljetne škole pomogli su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, JU „Studentski centar“ Istočno Sarajevo – Lukavica i članovi Uduženja studenata elektrotehnike Evrope.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare