Završen projekat prekogranične saradnje sa Plužinama

0

FOČA – U okviru projekta prekogranične saradnje, opštine Foča i Plužine unaprijedile su turističku ponudu, sačinile strategiju integrisanog ruralnog razvoja, obučile vodiče i spasioce, te provele veliki broj ekoloških aktivnosti.

Predstavnici dvije lokalne zajednice ocijenili su kao veoma uspješan projekat vrijedan 376.000 evra, koji je finansiran iz IPA programa EU.

U opštinu Foča, ovim projektom koji je provođen u prethodne dvije godine, uloženo je 180.938 evra, od čega je učešće opštine 27.950 evra.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je na konferenciji za novinare povodom završetka ovog projekta da će saradnja sa Plužinama biti nastavljena.

„Trajna vrijednost projekta je da će saradnja biti nastavljena provođenjem strategije ruralnog razvoja ove dvije opštine, koju je potrebno da usvoje lokalne skupštine“, rekao je Mašić.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil istakao je da je ovim projektom obnovljena saradnja dvije susjedne opštine, posebno kada je riječ o korištenju i zaštiti zajedničkih prirodnih resursa.

„Mi smo dvije opštine koje na malom prostoru imaju što mnogi u Evropi nemaju. Imamo Taru – najdublji kanjon u Evropi i drugi u svijetu, imamo nacionalne parkove Durmitor koji je pod zaštitom Uneska i Sutjesku sa prašumom Perućicom“, rekao je Cicmil, dodajući da je poseban zahtjev EU zaštita i očuvanje ovako raznolikog biodiverziteta.

Koordinator projekta za opštinu Foča Radenka Srndović kaže da je strategija integrisanog ruralnog razvoja polazni dokument, nakon kojeg će biti izrađena i posebna strategija za opštinu Foča.

„Strategija je kombinacija turizma i poljoprivrede. Potrebno je da se prepoznaju domaćinstva koja imaju potencijal za razvoj seoskog turizma, kao što su sela oko Nacionalnog parka `Sutjeska`, prostor na platou kanjona Tare, Čelebići i Zavait, te sela koja su bliže gradu“, navela je Srndovićeva.

U okviru ovog projekta, koji je nastavak GIZ inicijative o povezivanju ove dvije opštine, markirane su biciklističke staze, izgrađena je laka turistička infrastruktura, uklonjene divlje deponije, a u parkovima su zasađene sadnice okruglastog jasena.

U Plužinama je izgrađena suvenirnica, a uskoro bi i Foča trebalo da dobije ovakav objekat.

Direktor Turističke organizacije Foča LJeposava Đajić kaže da je u toku gradnja info-centra. „Turisti će moći na jednom mjestu da dobiju sve informacije o kompletnoj turističkoj ponudi, biće izloženi i suveniri, a interaktivni izlog omogućiće dvadesetčetvoročasovni pristup informacijama“, navela je Đajićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare