Završen projekat „Povratak prirodi-visovima Romanije“

0

SOKOLAC – Planinarsko društvo „Glasinac“ završilo je danas realizaciju projekta „Povratak prirodi – visovima Romanije“ organizovanjem predavanja o temi „Istorija romanijskog kraja“ za svoje članove i njihove mlade prijatelje okupljene u Sportskoj dvorani na Sokocu.

Član „Glasinca“ Željko Delić upoznao je kroz predavanje mlade o istorijsko-kulturnom nasljeđu romanijskog kraja navodeći zanimljive istorijske činjenica.

„Kultna `Glasinačka kolica` i drugi predmeti nađeni na našim područjima, nalaze se u Arheološkom muzeju u Beču, a pod protekcijom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske su i `Girska` i `Pećina pod lipom`“, istakao je Delić.

Član Kulturno-umjetničkog društva „Zavičaj“ Slobodan Komlenović govorio je o značaju njegovanja i očuvanja od zaborava kulturne baštine i tradicije romanijskog kraja.

Koordinator projekta „Povratak prirodi – visovima Romanije“ Miroslav Divčić, rekao je Srni da je u proteklih šest mjeseci sprovođenjem ovog projekta društvo osnažilo svoje kapacitete i ostvarilo osnovni cilj – popularisalo planinarstvo i povećalo broj mladih članova.

„Realizovali smo više edukacija iz oblasti planinarstva, planinarske orijentacije, ekologije, markirali planinarske staze, nabavili opremu i rekvizite, organizovali više izleta i planinarski pohod na Veliki Lupoglav, ugostili brojne prijatelje, sklopili nova poznanstva, promovisali prirodne potencijale Romanije“, rekao je Divčić.

On je naveo da je vrijednost projekta oko 13.780 KM.

Sekretar Planinarskog društva „Glasinac“ Vera Mijatović izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta i saradnjom sa donatorima.

Ona je istakla da su se planinari angažovali na realizaciji nekoliko ciljeva.

„To je održivo bavljenje planinarstvom u našoj lokalnoj zajednici, sa akcentom na uključivanje mladih ljudi u aktivnosti u vezi sa zaštitom životne sredine, promociju kulturno-istorijskog nasljeđa i planinskog turizma“, istakla je Mijatovićeva.

Ona je naglasila da je u okviru ovog projekta „Glasinac“ pripremio i štampao brošuru „Romanija zove“, čime je dat doprinos planinarstvu, turizmu, sportistima i gostima koji žele posjetiti ovu opštinu i planinu Romaniju.

Projekat „Povratak prirodi – visovima Romanije“ trajao je proteklih šest mjeseci, a u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, finansira ga EU, a sprovodi UNDP.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare