Завршен филм о доктору Зорану Станковићу

0

БАЊАЛУКА – Радио-телевизија Републике Српске /РТРС/ објавила је званични трејлер историјско-документарног филма „Свједок“, који представља свједочанство о ратном путу доктора Зорана Станковића.

Станковић је обавио више од 7.500 обдукција из више од 50 масовних гробница и мјеста страдања српског народа током ратова деведесетих на простору бивше Југославије.

Филм је истовремено и свједочанство о прогону и страдању Срба крајем 20. вијека, саопштено је из РТРС-а.

Рад на филму завршен је након вишегодишњих припрема и двогодишње фазе продукције.

Филм је снимљен у копродукцији РТРС-а и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић.

Патолог Зоран Станковић, који је преминуо 2021. године, током каријере био је министар здравља и одбране Србије и министар одбране Србије и Црне Горе, као и начелник Војномедицинске академије.

Од краја 1991. до 1997. године вршио је обдукције посмртних остатака погинулих на ратним просторима бивше Југославије. На основу прикупљене грађе предложио је оснивање тима за истраживање посљедица НАТО бомбардовања на подручју Републике Српске.

Био је члан Југословенског комитета за прикупљање података о истраживању злочина против човјечности и међународног права од 1993. године.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare