Завршен Фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“, уручене награде

0

ЗВОРНИК – Проглашењем побједника и уручењем награда најбољим хумористима и сатиричарима, у Зворнику је вечерас завршен седми Међународни фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“.

Милан Куриџа из Приједора освојио је „Златну вијугу“, прву награду публике, а Милко Стојковић из Смедеревске Паланке награду учесника фестивала.

Прије почетка финалне вечери фестивала публици су подијељена имена свих учесника фестивала за које су могли гласати према својој процјени, као и учесницима фестивала који су између себе гласали за најбољег овогодишњег хумористу.

Селектор фестивала Станислав Томић рекао је новинарима да је ово једини вишедневни фестивал хумора и сатире у региону и да је, према мишљењу учесника, тренутно један од најбољих фестивала овог типа у ширем окружењу.

„За релативно кратко вријеме успјели смо да подигнемо ниво фестивала када је ријеч о квалитету и трудимо се да сваке године садржај и квалитет фестивала буде што више приближен публици“, навео је Томић.

Он је напоменуо да афоризам, као књижевна форма, није толико цијењен у књижевности, али у општој култури јесте, нарочито у дневној периодици.

Подсјећајући да је Фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“ основан 2017. године, Томић је рекао да нас хумор и статира могу научити како на креативна начин можемо критички да мислимо.

„Живимо у вријеме друштвених мрежа и интернета гд‌је се не бирају средства да се неко на врло прост и вулгаран начин критикује“, навео је Томић и нагласио да се путем хумора и сатире могу упутити критике на фин и креативан начин ономе који ће се у њима препознати.

Томић, који је један од оснивача Фестивала, изразио је задовољство што данас Зворник има публику за афоризме, те подсјетио да на почетку фестивала публику није била навикла на овакве садржаје.

Он је рекао да је на седмом Међунароном фестивалу „Крива Дрина“ учествовало 10 хумориста из Београда, Панчева, Сплита, Делчева, Подгорице, Смедеравске Паланке, Сремских Карловаца и других мјеста.

На фестивалу је прочитано неколико афоризама словеначких аутора који су били спријечени да присуствују овом догађају у Зворнику.

Фестивал је отворен 12. јуна монодрамом „Тражим мужа“ у извођењу глумице Анице Брестовац.

Водитељ фестивалског програма био је Дејан Грујић, уредник Радио-телевизије Србије, глумац и новинар.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Зворник, а организатор зворничка Народна библиотека и музејска збирка.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare