Zavod za zapošljavanje spona između privrede i ministarstva

0

ZVORNIK – Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković ocijenio je danas u Zvorniku da Zavod mora biti određena spona između regionalne privrede i ministarstava na nivou Republike Srpske. Čolaković je, nakon okruglog stola pod nazivom „Saradnja između Zavoda za zapošljavanje i privrednih subjekata na području opštine Zvornik“, rekao novinarima da je jedan od zaključaka da Republički zavod, osim obuke i drugih načina, treba da pomogne privrednicima sa područja Zvornika nakon što oni pet-šest mjeseci ranije iskažu svoje potrebe za određenim oblikom prekvalifikacije.

On je dodao da se moraju uspostaviti i neke druge obuke, kao što je izučavanje jezika koji su potrebni u komunikaciji privrednika sa njihovim poslovnim partnerima.

Prema njegovim riječima, sastanak je održan u pravom momentu, odnosno prije izrade akcionih planova, ne samo zapošljavanja, nego i svih ostalih i izrade budžeta na svim nivoima, tako da će sve što se čulo biti preneseno nadležnima, kako bi se našlo u strateškim dokumentima.

Direktor Predstavništva njemačke kompanije „GOPA“ i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih Ranko Markuš podsjetio da već nekoliko godina pružaju tehničku podršku u reformama Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

„Cilj okruglog stola je da razgovaramo sa poslodavcima o aktivnim mjerama, na koji način novac koji je raspoloživ efikasnije da se troši za podršku privredi u opštini Zvornik. Ono što se danas ponavljalo jeste upravo program prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer poslodavci kažu da im novac za dotacije za plate i nije toliko bitan, koliko stručan kadar“, rekao je Markuš.

On je dodao da su dvije konkrete stvari koje su konstantno bile u fokusu, a to je kako iz velike mase nezaposlenih izabrati prave ljude koji zaista žele da rade kod određenih poslodavaca, a druga je kako ih prilagoditi potrebama poslodavaca.

Direktor Tehničkog školskog centra u Karakaju Goran Grujić ocijenio je da bi bilo potrebno mijenjati svijest učenika i roditelja kako bi oni shvatili da treba da upisuju škole nakon kojih mogu naći posao, a ne da po inerciji upisuju ista zanimanja.

„Mislim da učenici devetih razreda nemaju dovoljno izgrađenu svijest o tome koje zanimanje da izaberu, roditelji tu imaju veći uticaj i sa njima bi trebalo raditi više i da im se pokaže da ne mogu svi biti ekonomisti ili pravnici, nego da su ovoj zemlji potrebni i radna snaga koja će sve to da nosi“, smatra Grujić.

On je dodao i da ova škola ima odličnu saradnju sa privrednicima na području opštine Zvornik gdje kod desetak preduzeća stalno imaju učenike na praksi, i kod nekoliko preduzeća vode tehničare u obilazak.

Direktor preduzeća „Vitinka eksploatacija“, koje posluje u okviru AD „Vitinka“ Vladan Andrić smatra da svaki sastanak izrodi neki pomak nabolje.

„Ne samo našem preduzeću, nego i drugim preduzećima potrebna je obučena radna snaga. Mi imamo relativno dobru saradnju sa Zavodom za zapošljavanje i uposlili smo određeni broj visokoobrazovanih kadrova, ali bi trebalo imati malo više sluha za obrazovnu politiku, odnosno moraju se uskladiti obrazovni sistem i potrebe privrede“, smatra Andrić.

Na Okruglom stolu bilo je riječi i o upisnoj politici u srednjim školama za narednu godinu.

Organizatori Okruglog stola, kome su prisustvovali predstavnici zvorničkih preduzeća, srednjoškolskih ustanova i opštine Zvornik, su Biro za zapošljavanje Zvornik, opština Zvornik i Projekat zapošljavanja mladih.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments