Zaustavljena gradnja mini-hidroelektrane na rijeci Prači

1

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale usvojena je odluka o izvršenju vansudskog poravnanja sa investitorom mini-hidroelektrane „Kadino vrelo“ na rijeci Prači, kojom će biti poništena građevinska dozvola i obustavljena dalja izgradnja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da će opština investitoru isplatiti dosadašnje troškove kako bi obustavio rad, čime će biti izbjegnut sudski proces.

„Još davne 2011. godine ušlo se neoprezno u izdavanje prvih dokumenata i na taj način su investitori dobili zeleno svjetlo za izgradnju. U tim prethodnim mandatima, narod nije obratio pažnju i nije znao koliko to znači za ekologiju. Nama je primarno bilo da, prije svega, zaštitimo prirodu“, istakao je Jugović.

Prema njegovim riječima, buđenjem ekološke svijesti građana koji su pokrenuli niz aktivnosti i inicijativa i skrenuli pažnju, on je kao načelnik mogao samo da stane na stranu naroda i učini najbolje što može.

Jugović je zahvalio svim stanovnicima Vrhprače i Podgraba, kao i ostalima koji su vidjeli da mini-hidroelektrana može da bude problem.

„Ovim sam izvršio obećanje i obavezu prema njima da će to biti riješeno na najbolji način“, istakao je Jugović.

Šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić kaže da su političke partije opozicije podržale ovu tačku dnevnog reda, ali su zahtijevale posebnu sjednicu Skupštine, kako bi do tada bila formirana komisija i stručnjaci procijenili da li je nagodba rješenje problema.

„Na prošloj sjednici donijeli smo zaključak da se ispitaju svi relevantni pokazatelji kako bi imali dalje smjernice šta mi treba da uradimo i na koji način da postupimo. Danas je pred nama bio prijedlog vansudskog poravnanja, bez detaljne analize. Mi smo ispred kluba PDP-a i SDS-a imali prijedlog zaključka da se ipak formira komisija na bazi struke i prava kako bi to, jednostavno, bilo pravno što čistije“, rekao je Tošić.

On je dodao da mu je drago što je izgradnja stopirana jer bi išla na štetu građana opštine Pale i prirodnog ambijenta.

Firma „Strom energija“ iz Pala počela je 16. aprila izgradnju mini-hidroelektrane „Kadino vrelo“ na rijeci Prači, u mjestu Vrhpprača, što je naišlo na neodobravanje javnosti, zbog čega su se nezadovoljni građani obratili za pomoć i podršku načelniku opštine Bošku Jugoviću.

Tri miliona KM za nastavak infrastrukturnih projekata

Skupština opštine Pale usvojila je danas odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju opštine u iznosu od tri miliona KM na period od 10 godina, namijenjenom za nastavak infrastrukturnih projekata.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je osnovni razlog za kreditno zaduživanje to što je opština željela da se putem ovog kredita oslobode sredstva za sanaciju posljedica virusa korona, što je trenutno najbitnije.

„Kada imate nedostatak sredstava planiranih budžetom, onda trpe investicije i grantovi, a nije nam namjera da zaustavimo infrastrukturne projekte. Obezbijedićemo najmanje 500.000 KM za pomoć naugroženijima u privredi zbog virusa korona i istovremeno nastaviti ulaganje u infrastrukturu“, izjavio je Jugović novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, iznos od tri miliona KM biće raspoređen za izgradnju toplovoda za potrebe izmiještanja Toplane u Palama, za igradnju parka, proširenje Dječijeg centra „Bubamara“, rekonstrukciju i izgradnju ulica Mihajla Pupina, Vojvode Radomira Putnika, Branka Radičevića, Jovana Dučića, Dobrovoljnih davalaca krvi, ulica Beogradske i Cetinjske, te izgradnja kolskog mosta za naselje Obilićevo.

Jugović je podsjetio da je i prethodna vlast imala mogućnost i ugovoren program sa Evropskom bankom o kreditnom zaduženju, ali su odbornici to na jednoj od sjednica Skupštine odbili.

On je naveo da će uskoro biti raspisan javni poziv za pomoć privrednicima pogođenim virusom korona, za koji će opština izdvojiti 150.000 KM planiranih podsticaja u oblasti preduzetništva i poljoprivrede, 200.000 KM direktne novčane pomoći radnjama koje nisu radile u toku vanrednog stanja, te 150.000 KM indirektne pomoći putem oslobađanja zakupa i plaćanja javnih površina.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je da je ova lokalna zajednica u konstantnom razvoju, te da ukupna zaduženost opštine u iznosu od devet odsto neće premašiti najviši dozvoljeni procenat zaduživanja od 18 odsto u odnosu na ukupan budžet.

Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju opštine Pale nisu podržali odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a, sa obrazloženjem da nije potrebno zaduživati opštinu u vrijeme epidemije virusa korona i da nisu dobili projektnu dokumentaciju.

Šef Kluba odbornika SDS-a Nikola Blagojević rekao je da načelnik Jugović pokušava da iskoristi situaciju pred izbore i da popravi ono što nije uradio u prethodne četiri godine.

„Pohvalili smo odluku da se pomogne privredi i preduzetnicima, ali smo predložili da se sredstva uduplaju“, naveo je Blagojević.

Samostalni odbornik u Skupštini opštine Pale Aco Stanišić rekao je da su mišljenja opozicije neshvatljiva jer se opština Pale, za razliku od mnogih drugih opština i gradova, ne zadužuje kako bi platila plate i finansirala javna preduzeća, već kako bi finansirala nove investicione projekte.

Na današnjoj sjednici usvojeni su izvještaji o radu načelnika za prošlu godinu godinu i izvještaj o radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lijepa je vijest što je zaustavljena izgradnja Mini- hidroelektrane na rijeci Prači. Da se nije narod organizovao i pobunio protiv izgradnje, ova ujudurma oko centrale bi prošla neopaženo. Čitam da će investitoru biti plaćeni troškovi od strane Opštine, bolje rečeno iz džepova građana Pala. Dalje u tekstu se navodi da se je neoprezno 2011. godine izdala početna dokumentacija -investitoru da počne radove, valjda se radi o nekim dozvolama. E sada bi bilo lijepo i pošteno da ono lice koje je izdavalao navedenu dokumentaciju i aminovalo investitoru da može da radi, da lijepo iz svog džepa namiri štetu, a ne nedužni građani koji nisu „ni luk jeli, a ni mirisali“. Drugi put bi se duboko zamislio taj službenik prije izdavanja bilo kakvih dozvola.