Zatvoren sajam knjiga u Andrićgradu

1

VIŠEGRAD – Uručivanjem nagrada u Andrićgradu večeras je zatvoren 4. Sajam knjiga.
Nagrada za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj dodijeljena za „Knjigu Petra Kočića“, koju je priredio Duško Pevulja, a objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.

Nagrada za izdavački poduhvat godine u Srbiji dodijeljena je za knjigu „Kosovo i Metohija u politici velikih sila 1896−1908“ Vesne Zarković, čiji je izdavač Institut za srpsku kulturu iz Prištine sa prebivalištem u Leposaviću.

Specijalnu nagradu Sajma knjiga u Andrićgradu dobila je knjiga „Istraga predaka“ srpskog pjesnika i esejiste Ivana Negrišorca, koja predstavlja udruženi izdavački poduhvat Književne zadruge srpskog nacionalnog vijeća i Fondacije „Grupa sever“.

Nagrade je dodijelio pisac Goran Petrović, koji je dobitnik Velike nagrade Ivo Andrić.

„Ovo je prvi put da zatvaram sajam knjiga. Simbolički gledano sajmove knjige ne treba ni otvarati, ni zatvarati. Oni moraju da budu uvek uz nas. Otvoriti knjigu i zatvoriti knjigu ne znači ništa, osim ako se ona ne čita sa razumevanjem i ponovo je čitamo zato što nalazimo nešto što nam je potrebno u životu, zbog čega opstajemo“, istakao je Petrović.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović rekao je da je Zavod do sada dobio više prestižnih nagrada, na šta su ponosni, a prisutni su na mnogobrojnim sajmovima.

Književnik Milan Ružić, koji je učestvovao u organizaciji Sajma, rekao je da su programom predvidjeli promociju knjiga različitog žanra.

On je ukazao da Sajam jeste priveden kraju, ali ne i misija Andrićevog instituta kao naučne ustanove, koja za cilj ima kulturno uzdizanje, polemički pristup savremenim i svevremenim temama iz bilo koje oblasti.

„Andrićev institut može da vam obeća da ćete ovde uvek moći da se sklonite od rijalitizacije društva, nekulture i navale progonitelja umetnosti i nauke“, istakao je Ružić.

On je podsjetio da je Andrićev institut tokom trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu ponovo bio domaćin studentima književnosti sa univerziteta iz Republike Srpske i Srbije.

Sajam je otvorio francuski pisac Jozef Pontis, u utorak 2. jula, a zemlja gost je bila Francuska.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Teska vremena za nas narod, obrazovane i postene ljude. Zasto to kazem, zato sto ja nepismena moram nesto da napisem. Vreme kad se znanje uci iz novina umesto iz knjiga.Povod za moj tekst je priznanje koje je dobila doktor Zarkovic. Razmisljam kad bi se birala casna i postena porodica, dali bi porodica Zarkovic imala konkurenciju. I u ranija vremena odgovorna mesta su dobijali neobrazovani i nestrucni kadrovi ali su zasluge ipak sticali u borbi ili u radu. A danas iza puno imena postaviti znak ? Iskrenene cestitke Dr Zarkovic.