Zatvoren Drugi sajam knjiga

0

ANDRIĆGRAD – Nagrada za izdavački poduhvat godine za Republiku Srpsku pripala je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske i „Službenom glasniku Republike Srpske“, a dodijeljena je danas na ceremoniji zatvaranja Drugog sajma knjiga u Andrićgradu.

Nagrada za izdavački poduhvat godine za Srbiju dodijeljena je Izdavačkoj kući „Katena mundi“, a specijalna nagrada izdavaču Književnoj zadruzi Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore iz Podgorice.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić rekla je da je kritičko izdanje knjige „S planine i ispod planine i druga proza“ obuhvaćeno sa 40 tekstova Petra Kočića.

„Vjerujemo da je ova knjiga veliki doprinos kulturi i nauci u srpskom jeziku i književnosti i da će otvoriti neke nove puteve za Kočića, jer svakodnevno pokazuje osobine Kočićevih junaka“, istakla je Zečićeva.

Ona je najavila da će u septembru biti objavljena nova kritička izdanja, a priprema se i ilustrovano izdanje na ruskom jeziku.

Glavni urednik Izdavačke djelatnosti Književne zadruge Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Budimir Dubak rekao je da veliku čast predstavlja činjenica da su dobijene nagrade beogradskog, novosadskog i Sajma u Andrićgradu.

„Nagrada Sajma u Andrićgradu je posebna. Svi smo mi Srbi iz Crne Gore vezani za ove prostore, za ovaj narod, koji je propatio kroz istoriju. Mi smo jedan narod i institucija koja posmatra srpski narod kao nedjeljiv. Ovo je dokaz da mi kao Izdavač koji radi na polju kulture, izdvaštva, umjetnosti radimo nešto što je od srpskog značaja“, istakao je Dubak.

Direktor Izdavačke kuće „Katena mundi“ Branimir Nešić rekao je da nagrada pričinjava veliku čast, što je prepoznao značaj i vrijednost te knjige.

„U 12 poglavlja se pojavljuje srpski nacionalni identitet. Shvatili smo da je temelj našeg identiteta slobodarsko demokratska tradicija i zato je značajnije što se ova nagrada dodjeljuje u Andrićgradu“, naglasio je Nešić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare