Zatvoren 16. „Lut fest“ – Gran-pri ide u Bugarsku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gran-pri skulptura „Zlatna anima“ za najbolju predstavu na 16. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2015“, koji je danas svečano zatvoren u Istočnom Sarajevu, dodijeljena je Državnom lutkarskom pozorištu „Stara Zagora“ iz Bugarske za ostvarenje „Čarobnjak iz Oza“.

Žiri u sastavu Žana Demikhova, LJubice Ostojić i Predraga Bjeloševića jednoglasno je donio sve odluke naglašavajući da će 16. „Lut fest“ biti upamćen po raznoobraznosti lutkarskih formi i žanrova, koje su predstavile lutkarsku umjetnost od mono do ansambl lutkarskih predstava i mjuzikla, kombinujući lutkarsku i živu scenu.

„Ovogodišnji `Lut fest` je ne samo prevazišao granice država nego je značajno proširio spoznaju o umjetničkim, lutkarskim i ljudskim saznanjima“, ocijenio je žiri.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je Srni da je ova tradicionalna manifestacija kulture za djecu svojom programskom orijentacijom dokazala da je vrlo značajna za kulturnu politiku grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske.

„Programski i organizacijski, 16. `Lut fest` ispunio je cilj i repertoarsku politiku, a na umjetničkom planu festival, kroz predstave istaknutih stvaralaca iz cijelog svijeta, doseže visoke domete savremene estetitke pozorišta namijenjenog mladom gledaocu“, ocijenio je Mitrić.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Bonju Lungovu za režiju predstave „Čarobnjak iz Oza“, a Nagrada za najbolju animaciju i glumačko ostvarenje festivala pripala je Jovanu Caranu za ulogu pripovjedača, oca i kralja u predstavi „Bajka o majušku“ pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, te Saši Latinoviću u predstavi lutkarske koreo-monodrame „Kako je otkriveno letenje“ novosadskog „Pozorišta mladih“.

Nagradu za animaciju dobili su Manuel Kosta Dijas za predstavu „Lutke mog života“ pozorišta „Trule“ iz Portugala, kao i Sten Midlton i Soledad Zarate u predstavi „Cirkus insekata“ londonskog „Marionetskog pozorišta“.

Stefki Kjuvlijevoj u predstavi „Ledeno srce“ mostarskog „Pozorišta lutaka“ pripale su Nagrada za scenografiju i Nagrada za najlutkovitiju predstavu.

„Marionetsko pozorište“ iz Londona osvojilo je Nagradu za estetsko i tehničko rješenje lutaka predstavom „Cirkus insekata“, dok je Nagrada za originalnu ideju Lutkobaz „Mark Kovačević“ dodijeljena Pozorištu „Gray“ iz Japana za predstavu „Priča o ptici“.

Žiri 16. „Lut festa“ dodijelio je tri specijalna priznanja: Specijalno priznanje za čistu radost igre „Bajka o majušku“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, specijalno priznanje za dramaturšku obradu etno motiva „Nekada davno“ bugarskog „Državnog lutkarskog pozorišta“ i Specijalno priznanje za istraživanje lutkarskih formi i igre bugarskom pozorištu „Kr. Sarafov“ za predstavu „Refleksija animacije“.

Žiri je dodijelio i dvije diplome za očuvanje tradicionalnog lutkarskog teatra pozorištu „Tuulevski“ iz Estonije za predstavu „Maša i medvjed“ i pozorištu „La kukuraća“ iz Meksika za predstavu „Pjesma šamana“.

Žiri publike, koga su činili članovi dramskog studija Forum teatra, sa koordinatorom Peđom Hartom donio je odluku da se Nagrada za najbolju predstavu po odluci žirija publike dodijeli predstavi „Ledeno srce“ mostarskog „Pozorišta lutaka“.

Moto ovogodišnjeg festivala bio je „fenomen lutkarske igre“ i potvrdio je raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi iz Japana, Meksika, Portugala, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH.

U okviru edukativnog programa festivala održana je kreativno-edukativna radionica izrade lutaka „Kreacije za Lut fest i dušu“ namijenjena djeci predškolskog i niže školskog uzrasta, vaspitačima i pedagozima.

Osim toga, održane su i promocije knjiga i publikacija iz oblasti lutkarstva, kao i predavanja o bugarskom lutkarskom pozorištu.

U duhu bugarskog lutkarskog teatra postavljena je i izložba lutaka „Magija vjetra“.

Na „Lut festu“ do sada je učestvovalo 30 zemalja sa više od 150 pozorišta, a ove godine realizovano je oko 20 programa i 12 predstava.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare