Zatvoren 14. „Art simpozijum“

0

Na Jahorini je večeras zatvorena 14. međunarodna likovna manifestacija „Art simpozijum Jahorina 2016“, koja je ove godine okupila umjetnike iz Bugarske, Srbije, Meksika, Koreje i Izraela.
Osnivač i umjetnički rukovodilac „Art simpozijuma“ Lazo Savić rekao je Srni da ovogodišnja likovna kolonija bila veoma produktiva i da je rezultirala sa više od 20 umjetničkih djela.

Savić je među 20 umjetnički djela, koja su nastala od 15. jula kada je manifestacija otvorena do danas, posebno istakao četiri skulpture rađene u drvetu i kombinovanoj tehnici umjetnika Đorđa Arnauta iz Srbije, Svetle Radulove iz Bugarske, Sin Eun Suk iz Južne Koreje i Ivana Stojanova iz Bugarske.

„I ove godine imali smo renomirane umjetnike iz Srbije, Meksika, Južne Koreje, Bugarske i BiH, koji su radili po slobodnom izboru, ali ih je mnogo inspirisala Jahorina“, rekao je Savić.

On je upozorio da postoji opasnost da bi zbog sve lošije finansijske podrške moglo doći do gašenja kolonija.

„Kada je riječ o budućnosti `Art simpozijuma` i nekih drugih kulturnih manifestacija, izgleda da nam se crno piše“, ocijenio je Savić.

Radmila Sofija Šijan iz Novog Sada, koja je prvi put učestvovala na „Art simpozijumu Jahorina“, kaže da je oduševljena prirodom, ali i mogućnošću da se druži sa umjetnicima iz cijelog svijeta.

„Veoma je važno za sve mlade umjetnike da budu u prilici da razmjenjuju iskustva. Moja impresija bila je Jahorina, fuguracija, Sarajevo, a najviše slikam ženu“, rekla je Šijanova.

Predsjednik Udruženja skulptora Južne Koreje Sin Eun Suk, te Euhenija Belden iz Meksika, koje prvu put učestvuju na likovnoj koloniji u ovom dijelu Evrope, kažu da su oduševljeni prirodom i gostoprimstvom.

Posebnu zahvalnost izrazili su organizatoru i umjetničkom direktoru „Art simpozijuma Jahorina“, koji je, kako kažu, napravio ogroman posao.

Eun Suk i Belednova ukazali su na blagotvorno dejstvo Jahorine na njihovo zdravlje i inspiraciju i izrazili nadu da će učestvuju na naredenim „Art simpozijumima“.

Bugarski slikar Sašo Kostov izrazio je zadovoljstvo mogućnošću da učestuje u jednoj ovakvoj manifestaciji, kao i zbog prilike da se druži sa gostoljubivim domaćinima i kolegama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare