Zatvoren 12. saziv „Art simpozijum Jahorina“

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2014“, koja je okupila 15 slikara, vajara, grafičara i likovnih kritičara iz Španije, Bugarske, Norveške, Crne Gore, Srbije i BiH, zatvorena je na Jahorini.

Koloniju je sinoć zatvorila vajarka iz Beograda Željka Momirov, koja je izrazila zadovoljstvo načinom na koji je organizovana ova jedinstvena likovna manifestacija, po treći put posvećena temi „Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“.

„Art simpozijum` je drugačije koncipiran u odnosu na druge simpozijume. Ovo je u početku bila slikarska kolonija, a onda je njen osnivač Lazo Savić odlučio da uvede i skulpturu, što se pokazalo dobrim“, navela je Momirova.

Ona smatra da bi bilo dobro na ovim prostorima, po uzoru na Kostanjevicu u Srbiji, napraviti park skulpture.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je da je na ovom 12. sazivu „Art simpozijuma“ učestovovalo 12 umjetnika koji su ostavili 15 dijela visoke likovne vrijednosti.

On je napomenuo da slikar iz Srbije Pavel Pop nije mogao doći na koloniju, ali da je poslao izuzetno vrijednu sliku posvećenu slikaru Engru.

Ističući da je veoma zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom, Savić je napomenuo da će sva djela ovog saziva, kao i prethodnih godina, biti prikazana u prostorima Ekonomskog fakulteta na Palama, gdje se nalazi depo „Art simpozijuma“.

Savić je ponovio da ne odustaje od ideje da vajarska djela, koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom na Jahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i zemalja u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Na 12. saziv Međunarodne likovne manifestacije „Art simpozijum Jahorina 2014“ došli su Merete Londal iz Norveške, Mirjana Lučić iz Španije, Živko Mutafčijev i Svetla Radulova-Markova iz Bugarske, Sreten Milatović iz Crne Gore, te Andreja Baćo Vasiljević, Đorđe Arnaut i Željka Momirov iz Srbije.

Održavanje ovogodišnje likovne kolonije pomogli su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, opština Pale, grad Istočno Sarajevo i mnogi drugi sponzori.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare