Zaštititi ljudska prava u vanrednim situacijama

0

Stručnjaci u oblasti prava saglasni su da u slučaju eventualnog novog proglašenja vanredne situacije treba zaštiti ljudska prava jer je pandemija virusa korona izazvala brojne probleme i u odlukama koje su se tada donosile postojale su pravne praznine, nejasnoće i nedorečenosti.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da su te činjenice bile povod za nastanak jednogodišnjeg naučno-istraživačkog projekta, čiji su rezultati predstavljeni danas, a tu su smjernice na koji način da se zaštite ljudska prava u slučaju ponovnog proglašenja vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, jednogodišnjom analizom utvrđeno je da su ustavni sudovi Republike Srpske i Srbije tokom pandemije kršili ljudska prava koja se odnose na slobodu kretanja, u vezi sa slobodom, savjesti i vjeroispovijesti, te neki slučajevi u vezi sa slobodom mišljenja i javnog izražavanja.

Marković je naveo da će rezultati naučno-istraživačkog projekta biti ponuđeni svim relevantnim institucijama, jer sadrži brojne prijedloge o tome kako treba mijenjati ustave i zakone u Srpskoj i Srbiji radi efikasnijeg funkcionisanja institucija vlasti i zaštite ljudskih prava.

Ovaj projekat realizovali su pravni fakulteti univerziteta u Istočnom Sarajevu i Novom Sadu, a Marković kaže da je materijal nastao na 150 strana, u kojem je učestvovalo osam istraživača, od kojih četiri sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Projekat je finansirala Autonomna pokrajina Vojvodina.

Okrugli sto o temi „Zaštita načela ustavnosti i ljudskih prava u vanrednim okolnostima u praksi ustavnih sudova Srbije i Republike Srpske i Evropskog suda za ljudska prava“ održan je danas na Pravnom fakultetu na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare