Zastarjela tehnologija uzrokuje gubitke

0

SOKOLAC – Preduzeće za preradu drveta “Nova Romanija” sa Sokoca zbog zastrajele tehnologije ne može da ispunjava godišnje planove proizvodnje i zato posluje sa gubicima, izjavila je direktor ovog kolektiva Nada Amović-Mačar.


Mačareva je navela da je u posljednje tri godine iskorištenost proizvodnih kapaciteta 31 odsto, što predstavlja dosta nizak stepen.

Prema njenim riječima, u jednoj poslovnoj godini prorez oblovine trebalo bi da bude 35.000 metara kubnih, a u ovom preduzeću je u posljednje tri godine prorezano ukupno 33.000 metara kubnih.

“Evidentna je neefikasnost u iskorištavanju sirovine, čime se direktno smanjuje vrijednost proizvodnje, odnosno prihodi od prodaje”, kaže Mačareva.

Preduzeće “Nova Romanija” od osnivanja 2008. godine kao akcionarskog društva nije imalo investicije u pogon primarne prerade drveta.

Mačareva pojašnjava da se to nije moglo učiniti zbog nedostatka vlastitih finansijskih sredstava, dok se na kredit nije moglo računati, jer je prduzeće stalno poslovalo sa gubitkom.

Ona je istakla da je tešku finansijsku situaciju u ovom preduzeću uzrokovala i nelojalna konkurencija na tržištu prodaje i nabavke, kao i monopolski položaj ključnih snabdjevača osnovnom sirovinom.

Ovo sokolačko preduzeće trenutno zapošljava 85 radnika, ali bi, kako ističe Mačareva, trebalo da smanji broj zaposlenih na oko 60.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments