Zapošljavanje lica sa invaliditetom

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održan okrugli sto o temi „Zapošljavanje lica sa invaliditetom“, s ciljem da se što bolje pomogne ovim osobama da dođu do zaposlenja.
Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske Mile Šurlan rekao je novinarima da je najvažnije uspostaviti kontakte sa poslodavcima.

„Mi ne zapošljavamo, mi pomažemo poslodavcu da zaposli lice sa invaliditetom stimulacijom na dva načina – davanjem novčanog stimulansa prije nego što ta osoba počne raditi, kao i vraćanjem doprinosa na isplaćene plate“, pojasnio je Šurlan.

Navodeći da se lica invaliditetom najviše zapošljavaju u uslužnim djelatnostima, Šurlan je rekao da Fond u posljednje vrijeme veliki dio sredstava izdvaja za takozvanu ekonomsku pomoć ovim licima koji žive od poljoprivrede.

Šurlan je pojasnio da Fond svake godine planira određene aktivnosti za pomaganje poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a ujedno i za pomaganje tim osobama koji žele da se bave vlastitim biznisom.

On je podsjetio da je u Zvorniku od početka rada Fonda zaposleno oko 47 osoba sa invaliditetom i dodao da je planirano da se ove godine uz pomoć Fonda zaposli njih oko 200.

Šurlan je rekao da u Republici Srpskoj ima oko 70.000 lica sa invaliditetom.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Zvornik Dragislav Mijanović rekao je da je jedan od glavnih problema ovih lica nezaposlenost.

Okruglom stolu prisustvovali su privrednici, lica sa invaliditetom, kao i zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović.

Organizatori okruglog stola su Udruženje ratnih vojnih invalida, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske i opština Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare